Реклама / Ads
61| 5753 |16.05.2011 НОВИНИ

Сидеров пише до Хилари незабавно да си приберат Уорлик

.
Волен Сидеров
Хилъри Клинтън незабавно да отзове американския посланик у нас Джеймс Уорлик заради непристойното му поведение, с което “накърнява и злепоставя САЩ”, поиска с писмо лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той подчертава, че пише в качеството си на член на Народното събрание на Република България и председател на политическа партия.
 

В писмото си до държавния секретар на Съединените щати той разказва информация, с която преди това бе запознал от парламентарната трибуна и народните представители:

“На 12 май 2011 г., в гр. София в едно заведение срещнах Негово превъзходителство Джеймс Уорлик. Тъй като нееднократно за последните две години аз и мои колеги народни представители от ПГ на ПП Атака в 41–то Народно събрание сме искали по официален ред среща с г–н посланика и такава ни е била отказвана без ясни мотиви, аз се възползвах от случая и връчих на Негово превъзходителство една папка. Папката съдържаше сметка със сумата, която по изчисления на експерти на ПП Атака, е 2 млрд. долара и която САЩ трябва да изплати на българската държава за използването на двете военновъздушни бази в Безмер, област Ямбол и Граф Игнатиево, област Пловдив, както и за полигона в Ново село, област Сливен”, пише Сидеров.

“С този акт аз влязох в държавническата позиция да защитя националните ни интереси и изразих мнението на по–голямата част от българското общество, което счита, че не е редно световна икономическа и военна сила като САЩ да използва безвъзмездно военни бази и полигони в малка страна като България, която трудно оцелява в световната финансова криза”, посочва атакистът.

“Негово превъзходителство Джеймс Уорлик реагира много нервно и с поведение нетипично за дипломат и балансиран представител на високоразвита цивилизация, хвърли папката на другата маса, след което каза на висок тон няколко пъти, цитирам: „Ще те унищожа!“. Аз останах крайно изненадан от чутото и го попитах : „Вие ли ще ме унищожите?“. Негово превъзходителство отговори, цитирам дословно: „САЩ ще те унищожи!“. Свидетели на случилото се станаха всички присъстващи на масата на посланик Уорлик, както и колегите ми народни представител, с които бях дошъл на вечеря в заведението. Заместник председателят на ПП Атака и народен представител Десислав Чуколов, който носеше в себе си фотоапарат, документира случилото се”, описва случилото се Волен Сидеров.

Според него поведението на посланика е “недопустимо и никъде по света никоя държава не би понесла, който и да е чуждестранен посланик да се заканва по този арогантен начин на народен представител и председател на парламентарно представена партия”. “Категорично считам, че това е обида и накърняване на достойнството не на личността Волен Сидеров, а на българския парламент като най-висшият орган на държавната власт, чрез който по Конституция се осъществява народната власт”, посочва в писмото си лидерът на “Атака”.

По-нататък констатира: “Не за първи път Негово превъзходителството си позволява да превишава правата си на дипломат и да се намесва по арогантен начин във вътрешните работи на една суверенна страна със 130-годишна история (така е написано в оригинала на писмото – б.ред), понастоящем пълноправен член на Европейския съюз и на НАТО. Посланик Уорлик си позволява да критикува държавни институции и да раздава оценки за българските политически партии, като включително след скандала, от посолството на САЩ излязоха с официално съобщение, в което се твърди, че електоралната подкрепа за ПП Атака намалява, нещо, което, освен че е категорично невярно, не отговаря и на истината от последните социологически проучвания”.

“С оглед на това, се обръщам към Вас с настояването да отзовете незабавно Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, който с поведението си накърнява и злепоставя САЩ”, се казва в заключение.

В петък Волен Сидеров поиска парламентът незабавно да привика дипломата в НС, където да получи извинение за нанесената му обида. Националист № 1 поиска още НСО да го пази, понеже се е почувствал застрашен от заканите на посланика.

От посолството на САЩ в София реагираха със следното изявление: „Снощи, 12 май, по време на вечеря в столичен ресторант г-н Волен Сидеров, придружен от фотограф, е заговорил посланик Уорлик в опит да предизвика политически спор. Такова поведение е неуместно и неприемливо. Намаляващата електорална подкрепа на партия „Атака“ и фактът, че Посолството на САЩ отказва да се среща с членове на тази партия, са най-вероятните причини за този евтин политически трик. Посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и „Атака“ представляват“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5304 |16.05.2011 В. Сидеров: Стана ли президент, всички ще си плащат сметките . 17| 4702 |14.05.2011 Външно министерство отговори на Сидеров за базите и САЩ . 64| 7434 |13.05.2011 Дж. Уорлик към Сидеров: Ще Ви унищожа! . 15| 5353 |20.04.2011 В. Сидеров: Дал вместо Доган - от трън, та на глог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads