Реклама / Ads
85| 13123 |22.02.2013 НОВИНИ

Сигналът за атентат срещу Борисов с гарантирана достоверност

.
Сигналът за атентат срещу Бойко Борисов е получен от партньорска служба по съответния ред, на хартиен носител. Той е бил придружен от задължителната обяснителна бележка за източника на информация с гаранция за неговата достоверност.
 
От Националната разузнавателна служба на свой ред анализирали документа и веднага го предали в ДАНС, където има отдел за противопоставяне на терора.  Това се случва през 2008 г., когато Борисов е кмет на софия. Съответната структура в ДАНС, която тогава е управлявана от Петко Сертов и Алексей Петров, би трябвало да е работила по разкриване на заговора, участниците и поръчителите. Докъде е стигнала обаче – не е ясно, научи Фрог нюз от свои източници в службите. Не е ясно също дали е информирана веднага и Националната служба за охрана (НСО), какъвто е редът. Със сигурност е трябвало да бъде информиран и президентът Георги Първанов, който по закон отговаря и за разузнаването и за НСО. Трябвало е да бъде уведомен и самият Борисов като цел на атентата. Ако това не е направено трябва да се провери защо не е направено и кой е отговорен за това.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров е бил сезиран за изявлението на Борисов, както и за последвалите реакции на Лютви Местан и Сергей Станишев, че е заплаха за етническия мир в страната.

 

Час и половина след гласуването на оставката на кабинетът „Борисов” в Народното събрание, цялото ръководство на ДПС спешно се е събрало на съвещание в сараите на Доган. Там те обсъждали ситуацията след изявлението на експремиера за готвения атентат и ролята на Доган в него. Според запознати, било взето решение да се атакува ГЕРБ именно по линия на етническия мир и опасността от нов възродителен процес, ако партията на Борисов спечели изборите. Това щяла да е основната тактика и внушение сред българските турци в предизборната кампания.

Анализатори обаче смятат, че дежурната карта „етническо напрежение” този път няма да има ефект, тъй като обикновените турци, които изнемогват като своите български събратя, все по-малко вярват на големците от ДПС, които отиват на срещи с тях с лъскавите си автомобили, охрани и часовници за по 30-40 хиляди лева.

 

“Няма данни, които да показват участие на Ахмед Доган в опит за убийство на Бойко Борисов, – заяви бившият шеф на Национална разузнавателна служба Димо Гяуров. –  Ако има, е класифицирана информация и Борисов няма право да знае за нея!”

 

Този човек, Гяуров, така и не се е научил на елементарни неща докато беше шеф на НРС, коментираха за Фрог нюз разузнавачи. Те припомниха, че седесарят стана началник на разведките след като не го направиха министър в кабинета на Иван Костов и той не е имал понятие от работата в службата. Освен това е излязъл от НРС през 2003 г. и няма как да е информиран какво става там.

Те припомниха, че преди години е имало сигнал от сръбските служби за готвен атентат срещу Борисов от структури на Сретен Йосич. Този сигнал е проучен от българските агенти и са взети съответните мерки.

Съществува и анализ от партньорска служба в българското разузнаване, който анализ предупреждава за опасности и кой стои зад тях. Това обаче е само анализ, в който няма конкретни данни. Посочени са някои партийни кръгове, които застрашават националната сигурност и някои политически лидери в частност.

Анализатори допускат, че в сегашната ситуация никой шеф на служба няма да каже ясно каква е точно истината, защото постът му зависи вече не от досегашните управляващи, а от бъдещите. Затова обществото няма да научи за какъв материал и предупреждение става въпрос всъщност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5700 |22.02.2013 Петков: Ако има документ за атентата, той да бъде разсекретен . 102| 6988 |22.02.2013 С Кристалина - да; с Борисов и Цветанов - не . 94| 27334 |21.02.2013 Гамизов: Енергийната мафия принуди Борисов да подаде оставка . 9| 5854 |21.02.2013 Дейвид Камерън пожела на Борисов успех

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads