Реклама / Ads
2| 5212 |28.01.2009 НОВИНИ

Сигнали за фермерско разцепление идват от Гърция

.
Стачка и на авиодиспечерите заплаши да изолира Гърция и по въздух, но беше отменена. Блокадата по суша остава, въпреки някои признаци за разцепление сред фермерите.
 
 

 

Стачката на гръцките авиодиспечери грозеше страната да стане недостъпна освен по суша, и по въздух. През нощта обаче тя бе отменена след като в полунощ със свое решение прокуратурата в Гърция я обяви за незаконна. Полетите на международното летище в Атина се осъществяват нормално. Проблеми е имало при сутрешните полети, тъй като отделни фирми не са успели навреме да реорганизират своята работа след излизането на решението. Не са отменени полетите от и до Атина на авиокомпанията "Ейджиън еърлайнс, съобщиха и от пресслужбата на Летище София. Пътуващите от Атина са кацнали по разписание в 9.45 ч., а пътниците за гръцката столица са излетели също по разписание в 10.30 ч. Полетите на "България ер" са отменени планово, а не заради обявения протест на гръцките авиодиспечери.

Вече девети ден са блокирали гранично пропускателните пунктове между България и Гърция, заради масовите протести на гръцки фермери. Те настояват за компенсации заради ниските цени на зърнените култури и вече дни наред създават проблеми за преминаващите камиони и автомобили през границата. На всички постове на българо-гръцката граница нощта е преминала спокойно и без инциденти. В резултат на проведената среща вчера между управителя на благоевградска област и префекта на област Церес и началниците на Гранична полиция в Смолян и на полицията в Церес, тази нощ граничен пункт "Капитан Петко войвода" беше отворен за преминаване. Трафикът е бил по-активен от България за Гърция. На граничен пункт "Кулата" за един час преди полунощ са пропуснати по 80 камиона от двете страни на границата.

В момента има колона над 200 ТИР-а и е дълга около 4 километра. Граничен пункт "Илинден" не е работил през нощта. Там има около 38 ТИР-а, а в района на Садово два автобуса, които първи ще бъдат пропуснати след договаряне с гръцките власти.

Безуспешно приключиха преговорите между правителството на Гърция и стачкуващите, даващи надежда за изход от създалата се сложна ситуация. Фермерите отхвърлиха окончателното предложение за разпределение на 500 млн. евро от аграрното министерство и съобщиха, че селскостопанските производители остават по блокадите. Премиерът Костас Караманлис заяви, че са изчерпани всички възможности и призова протестиращите фермери да отворят пътищата и граничните пунктове. Аграрният министър Сотирис Хадзигакис заяви, че с окончателното разпределение на тези средства, според него, са удовлетворени всички искания на фермерите и че те нямат основание да продължават протестите. Той поясни, че правителството не може да осигури минимален гарантиран доход на фермерите, тъй като това не отговаря на европейските изисквания. Нито едно евро повече, нито евро по-малко няма да бъде давано, каза министърът и добави, че всеки трябва да поеме отговорността си.  

Все пак днес вече може да се каже, че се забелязват известни признаци за разцепление. Някои фермери започват постепенно да се оттеглят от вътрешните пътища на страната. Много от блокадите обаче се запазват до приключване на съвещанието на селскостопанските съюзи. Прекратени са част от блокадите по вътрешните магистрали на Гърция. По граничните пунктове с България обаче няма голяма промяна - само периодично се пропускат превозни средства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5767 |23.05.2008 В. "Таймс": В България след всеки разкрит случай на корупция идват нови . 7| 4494 |15.05.2008 Опозицията има нови сигнали за бакии в МВР . 1| 5144 |26.02.2008 10 000 молдовци идват на работа в Слънчев бряг . 0| 5437 |23.05.2007 Големите дъждове тепърва идват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads