Реклама / Ads
0| 3875 |02.11.2019 НОВИНИ

Сигнали за купуване на гласове в 3 общини на Габровско, трима са с обвинение в Горна Оряховица

.
Сигнали за купуване на гласове в трите общини на Габровска област – Севлиево, Дряново и Трявна, в които предстои втори тур на изборите са подадени до МВР и прокуратурата.
 

Жалби за обявяване на избора за Общински съвет в Габрово за недействителен са изпратени до Административния съд.

 

В Габрово, където местните избори приключиха, трима кандидати за съветници от „БСП за България“ обжалват избрания състав на местния парламент с мотива, че са допуснати нарушения. Според жалбоподателите в протоколите на ОИК има разминаване между броя на имащите право на глас за избор на Общински съвет и този за избор на кмет.

Несъответствие е установени и в броя на посочените в списък граждани на други страни, имащи право на глас, и вписаните в протоколите. Другото описано нарушение е неотчетени преференции.

 

В трите общини в областта – Севлиево, Дряново и Трявна, в които утре предстои втори тур на изборите, са подадени сигнали за купуване на гласове.

В Севлиево е за селата Шумата и Батошево, а за Дряново – за градските секции.

В сигнала за Трявна се твърди, че застъпници на една от политическите партии са получавали пари на ръка, за да осигурят гласове.

 

Районната прокуратура в Горна Оряховица повдигна обвинение на трима мъже за търговия с гласове за местните избори. Обвиняемите са в ареста за 72 часа. В понеделник прокуратурата ще решава дали да им поиска постоянно задържане.


На 1 ноември вечерта са арестувани 65-годишен мъж с прякор Путаша от село Петко Каравелово,  мъж на 56 години от село Драганово и 38-годишен от село Първомайци. Те са обвиняеми за това, че от 17 до 27 октомври на територията на община Горна Оряховица са организирали предлагането на пари на избиратели, за да ги склонят да гласуват в полза на определен кандидат за кмет на Горна Оряховица.

 

Според близки до разследването предлаганите суми варирали от 30 до 100 лева за глас, а парите щели да бъдат платени срещу снимана с телефон бюлетина при гласуването.

Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, ги грози от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3963 |29.10.2019 Социолог: Пазаруването на гласове става по улиците на открито, страшна шизофрения . 16| 9573 |30.10.2019 Социолози: Битката за София не е предрешена, най-много гласове купуват ГЕРБ и ДПС . 2| 6500 |27.10.2019 Изненада! Арестуваният кандидат за кмет на Несебър с двойно повече гласове от опонента си от ГЕРБ . 0| 3530 |27.10.2019 Над 230 са жалбите и сигналите за нарушения в изборите към 20.00 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads