Реклама / Ads
16| 11044 |10.06.2015 НОВИНИ

Сигнализират прокуратурата за финансови афери на издателите на ПИК и "Уикенд"

.
Сотир Цацаров
На пощенската кутия на Фрог нюз се получи писмо от Управителя на „Вестникарска Група България” Венелина Гочева. То е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на НАП Бойко Атанасов. В него се призовава двете институции да проверят дали издателя на ПИК Недялко Недялков и Мартин Радославов на „Уикенд”, са замесени във финансови и банкови афери. За да сме обективни, пускаме пълния текст на писмото.
 
ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДА Г-Н БОЙКО АТАНАСОВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ "ПРИХОДИ"

 

                                М  О  Л  Б  А


От Венелина Атанасова Гочева, ЕГН................, Управител на "Вестникарска Група България", гр. София, бул. "Цариградско шосе" №47, тел: 02 942........

Относно: Данни за доходи с неясен произход


УВАЖАЕМИ Г-Н ЦАЦАРОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н АТАНАСОВ,


В последно време различни медии изнасят факти и данни за нарушения на закона, укриване на данъци и други финансови престъпления. Всеки ден в медиите присъства и темата за фалита на Корпоративна търговска банка и последиците от умишления удар срещу нея.

Бяха обнародвани изключително скандални документи, репортажи и интервюта, от които става ясно, че един от основните проблеми на страната е укриването на доходи, злоупотребата със средства и обществено положение. Показани бяха злоупотреби със служебно положение на кметове. Естествено медиите са тези, които трябва да сигнализират за очевидните нарушения, които предизвикват широк отзвук и реакции сред обществото. Ръководените от мен издания "24 часа" и "Труд" се стараят да бъдат обективни и да показват действителността такава, каквато е.

Не мога обаче да си затварям очите, когато става дума за грубо потъпкване на законите от медийни собственици и издатели. Става дума за Недялко Недялков Йорданов и Мартин Радославов Златков. Недялков е издател на сайта ПИК, а Радославов на в. "Уикенд".Имат и издателски бизнес.

През периода 2008 г. - 2010 г. Недялко Недялков и Мартин Радославов превъртат по сметките си в Корпоративна търговска банка суми за десетки милиони евро. Получените от тях средства по сметките им представляват плащане по цени на продажба от тяхна страна на акции и дялове от капиталите на трети лица.

През посочения по-горе период МАРТИН ЗЛАТКОВ получава около 5 млн евро от продажбата на акции и дялове. Отделно от това през м. юни 2010 г. получава фирмен заем от около 7 млн евро, който все още е дължим. При затваряне на банката в личната му сметка има 2,8 млн лева. Опитва да направи цесия с фирма "Евробилд 2003" ЕООД, която е собственост на защитения свидетел Бисер Лазов. Това е скандално, дори и формално да е законно, ако е законна. Прихващането обаче не е осчетоводено, най-вероятно заради пропуснати срокове.

НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ през същия срок успява да получи 6,5 млн. евро от продажбата на акции и дялове. На 18.06.2014 г. той съумява, разполагайки с вътрешна информация, да преведе 4 млн лв от своята сметка по друга сметка в друга банка.Което означава, че е имал информация какво ще се случи в следващите дни с банката.

Възниква въпросът: Откъде Радославов и Недялков получават тези милиони? В публичното пространство, а и самите те нееднократно са заявявали, че са продали свои дялове от в. "Уикенд" на Делян Пеевски. Да оставим настрана абсурдната цена за половината дялове от 14-15 млн евро за вестник, който не струва повече от 2-3 млн. Фрапиращото в случая е, че такава сделка няма. В Търговския регистър не е отбелязано прехвърлянето на акции и дялове, нито договор за сключване на сделка. По закон това означава само едно: няма сделка. Освен това Делян Пеевски досега никога не е потвърждавал информацията, че е собственик на дялове и колко са те от "Уикенд". Какъв е тогава произходът на притежаваните от Недялко Недялков и Мартин Радославов милиони? А ако наистина са им изплатени от Делян Пеевски, откъде Пеевски притежава тези милиони, от какво са придобити/спечелени?

По тази причина Ви моля да предприемете предвидените в закона мерки, за да се изясни този наистина скандален случай. Свободното слово може да съществува само ако има прозрачност на собствеността на медиите.Придобиването на милиони по такъв съмнителе начин хвърля сянка върху всички медии, което е недопустимо.

Вече имах сблъсък с Недялко Недялков относно нерегламентирания достъп до служебната поща и средствата за комуникация на журналистите и служителите във ВГБ и дружествата от групата. Бях помолила ДАНС да се намеси, но това така и не стана.

Съгласна съм служители на Националната агенция "Приходи" да проверят мен и фирмите, които притежавам, за да не се спекулира, че съм изпратила този сигнал за Недялко Недялков и Мартин Радославов с користна цел. Правя го от морални подбуди и със съзнанието за цялата отговорност, която поемам, съобщавайки силно смущаващите факти.

Предварително Ви благодаря и очаквам в най-скоро време да станем свидетели на законните действия на прокуратурата и НАП.

С уважение:

В. Гочева

Фрог не може да носи отговорност за автентичността на писмото. В същото време се присъединяваме към призива на автора му, че е недопустимо да си затваряме очите пред грубото потъпкване на законите на страната. Убедени сме, че ако отговорните институции не проверят истинността на изнесените факти, това ще е поредното доказателство за обществото ни, че обслужват изцяло модела КОЙ и са част от задкулисното разграбване на държавата ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10348 |08.06.2015 Адв. Ботев за Фрог: Борисов да бъде разпитан от прокуратурата за КТБ . 0| 4396 |05.06.2015 Прокуратурата погна бивш кмет на Ракитово . 2| 4483 |03.06.2015 Прокуратурата спря бетона на къмпинг „Юг” . 8| 4347 |01.06.2015 Прокуратурата ще умува за промените в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads