Реклама / Ads
11| 4948 |20.11.2012 НОВИНИ

И Симеон Дянков не е доволен от здравеопазването

.
Симеон Дянков
„По това време на годината - бюджетно време, винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Исканията за оставката ми през месец ноември са дежурни и съм свикнал с тях". Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Симеон Дянков.
 

„Всички са недоволни от системата на здравеопазването, аз също съм недоволен. Приема се, че причината е липсата на пари, но всъщност е липсата на реформи в този сектор. Правителството е наляло 2 милиарда и 765 милиона лева в здравеопазването, тоест 700 милиона повече всяка година сме дали за сектора. Но доволен ли е някой от здравеопазването - не", обясни ситуацията с парите за здравеопазване министърът.

Според него това показва, че колкото и пари да се наливат там, без реформа, която не може да дойде от финансовото министерство, няма да има доволни. „Резултати липсват", категоричен бе той.

Вчера председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви, че финансист номер 1 трябва да освободи държавата от своето присъствие, защото то вече е опасно, както и вредно за здравето на нацията.

Дянков коментира, че отделени пари има за увеличаване на пенсиите, учителските заплати, заплащането в сектора на културата и отново в здравеопазването.
Но е трудно бюджет да се прави в условията на европейска криза и в условията на заварения от предишното правителство дефицит. „Опитваме се да увеличаваме най-напред заплатите на най-нуждаещите се", каза той.

По думите му, България върви напред. „За състоянието на страната всеки първо се сравнява със съседите си. Така че гледаме най-напред нивото си спрямо Гърция и Румъния. Румъния я надминахме на средна база миналата година. Дори при сравнение с Полша и други държави от Централна Европа се вижда, че се движим добре. Спрямо Гърция, след пет години ще сме на едно и също ниво, а след няколко години ще се обърнат нещата, българите ще са по-богати от гърците", обеща Дянков.

Той смята, че сравняването на пенсиите у нас и в съседната ни страна е не съвсем правилно, защото в Гърция не е имало десетилетия наред комунизъм. Историята сочи, че преди и през 1944-та година ние средно сме по-богати от тях, заключи министърът на финансите.

„Грешно е разбирането, че харченето на пари за изборите гарантира спечелването им. Ако предишното правителство не бе разпилявало толкова много средства преди изборите, положението в страната щеше да бъде много по-добре. В момента в нашата финансова политика няма нищо предизборно. Просто тази политика е правилната", каза министърът.
„Данните сочат, че въпреки че някои хора не са доволни от условията си на живот днес, при управлението на ГЕРБ те живеят в по-добри условия", посочи още Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5011 |19.11.2012 БЛС: Дянков е вреден за нацията; Борисов незабавно да го уволни . 39| 5574 |15.11.2012 Дянков сигурен: Настигаме гърците по доходи . 12| 5179 |15.11.2012 А. Найденов: Дянков е виновен за бюджетите, но по-виновен е Б. Борисов . 34| 5143 |13.11.2012 Дянков не дава пари от бюджета за Рожен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads