Реклама / Ads
4| 5983 |18.05.2018 НОВИНИ

Симеон Дянков: Срещата ЕС - Западни Балкани не беше успешна, даже стъпка назад

.
Симеон Дянков
„Вчерашната среща на върха ЕС – Западни Балкани не беше успешна“. Това коментира финансистът Симеон Дянков по БНР.
 

„За мен беше даже стъпка назад. Не се говори вече за това, че те вървят към европейско присъединяване, а се говори да им се даде перспектива в бъдеще те да се присъединят към Европа. В момента такова е времето в ЕС. Външните теми, като Иран и Корея, доминират, а вътре в Съюза, заради Брекзит главно, няма това обединение, което го имаше преди“.

 

Причината за разширяването е, първо, че тези държави ще се развиват по-добре икономически, но и като цяло европейската икономика ще се подпомогне, смята Симеон Дянков. Той коментира: „Вместо обаче да говорим за конкретни дати за влизането на тези държави в ЕС, пак се говореше вчера за перспектива, както и преди 15 години в Солун. Темата за разширяването поне засега не стои на дневен ред на основните политици в Европа. А тя ще даде не само на Западните Балкани, а и на страни като България, допълнителен икономически тласък“.

 

Дянков изказа мнение, че държанието на американския президент Тръмп е детинско. Според него Европа правилно е определила последните си стъпки спрямо Иран. Той е категоричен, че това, което прави Тръмп, има голямо негативно отражение върху европейските компании. Въпреки това Дянков не смята, че има ескалация на отношенията между САЩ и ЕС.

 

"Европа върви напред, но по-бавно отколкото ни се иска и определено по-бавно от останалата част от света", заяви още Дянков, чиято книгата „Накъде върви Европа? Предизвикателства пред растежа“ излиза на български език на 29 май. Той посочи кои са основните проблеми, които се констатират в книгата:

 

„Основният проблем е, че Европа не върви към цялостен общ пазар. Пазарите за услугите, като капиталов, енергиен, дигитален пазар – нещо, за което се говореше много от началото на Комисията на Юнкер, всъщност никой от тези пазари в момента не се развива към единен пазар. За разлика от другите големи икономики в света, пазарът на услугите не се развива добре в Европа и оттам цялостният европейски растеж, макар че е по-добър сега отколкото преди няколко години. Например за тази година се очертава около 2,4%, а световният е 3,9%“, коментира Дянков и добави, че растежът в България е 3,5%, което е добре. Но сравнено със световния, трябва да растем доста по-бързо на година, за да можем да догонваме страните и в Европа, и в света: „В момента се развиваме добре, но не отлично“. Финансистът е категоричен, че трябва да се прави много повече в сферите на здравеопазването и образованието.

 

По думите на финансиста други теми изместват от европейския кръгозор по-дългосрочните теми за растежа. Трябва да се изчака следваща комисия, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4618 |17.05.2018 Влак повлече автобус край Симеоновград, има ранени . 4| 5032 |17.05.2018 Борисов след срещата: Всички си тръгнаха от България с едно на ум . 3| 4928 |16.05.2018 Станишев: Срещата в София е историческо събитие за целия регион . 1| 4452 |16.05.2018 Срещата Тръмп-Ким ту ще я има, ту-не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads