Реклама / Ads
15| 4647 |20.11.2018 НОВИНИ

Симеон II: Предсрочните избори не бива да ни плашат

.
Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и там може да си случи, и в Испания също се говори. Това не бива да ни плаши, то е част от демократичните процеси. Това заяви експремиерът Симеон Сакскобургготски пред журналисти в коментар за опасността от предсрочни избори у нас.
 

Разбира се, за предпочитане е мандатите да са си цели, допълни той. И обясни, че няма да дава себе си за пример, но правел констатация, че неговото правителство и това на Сергей Станишев, а преди това и на Иван Костов, са изкарали пълни мандати. Запитан защо според него нито едно правителство след това не е изкарало пълен мандат, царят обясни, че за сметка на това има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

 

България не е единствената страна, където има оставки, това се случва и в по-зрели е стари демокрации и не заслужава да се коментира много, заяви още той. Но, когато има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина, допълни той. Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите. Капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна, каза още Сакскобургготски.

 

И обясни, че не трябва да гледаме на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледа в перспектива, да се разбере какви ще са ходовете. Винаги трябва да се гледа в по-общ план, допълни той.

 

Симеон Втори отказа да коментира дали ще има или не разговор между президента и премиера като обясни, че това са технически въпроси. Но винаги, когато има желание за диалог от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната.

 

Запитан дали трябва да има президентска република, царят напомни, че решението за парламентарна е от ВНС. За да те промени, ще иска немалко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република, но в повече съжителстват двете форми и без на има някакво съревнование, коментира Симеон. И разказа, че като премиер е имал добър контакт с президента.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3601 |20.11.2018 Обсъждат проекта на Закона за социалните услуги, но без Валери Симеонов . 1| 3554 |20.11.2018 След оставката на Симеонов Бисер Петков остава начело на Съвета за интеграция . 2| 4147 |20.11.2018 Деница Златева: Очакваме избори две в едно . 0| 3684 |19.11.2018 Ще има паметник на Симеон Радев до Моста на влюбените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads