Реклама / Ads
9| 5303 |27.06.2008 НОВИНИ

Симеон Сакскобургготски участва във форум за Средиземноморски съюз

.
Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заминава за Монако, където ще вземе участие в започналата на 26 юни 19-та годишна среща на Crans Montana Forum. В рамките на форума ще му бъде връчена престижната международна награда Prix de la Fondation.
 
Сесията ще премине под надслов „Новата роля на Средиземноморието. Стратегии на Средиземноморския съюз, насочени към Централна и Източна Европа, Африка и арабския свят". Програмата на форума  включва пет панела - „Цивилизации", „Жените в обществения живот", „Сигурност в Средиземноморието - морски транспорт", „Държавни фондове" и четвърта среща на депутати от Европейския и от националните парламенти.

Симеон Сакскобургготски ще изнесе доклад в рамките на дискусия за изграждането на Средиземноморския съюз. Лектори по темата ще бъдат и министър-председателят на Мароко Абас Ел Фаси и бившият белгийски премиер Дидие Рендер, френският министър на земеделието Мишел Барние и бившият министър на вътрешните работи на Гърция Христос Зоис.

sredizemnomorie.jpg
 снимка Вяра Йовева

Предложението на френския президент Саркози за създаване на Средиземноморски съюз бе одобрено от държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз през март т.г. Целта е подобряване на сътрудничеството между ЕС и страните от южното крайбрежие на Средиземно море. Предвижда се в съюза да влязат всички 37 страни от Барселонския процес. Освен страните-членове на ЕС, в него участват още десет средиземноморски държави и Либия, която има статут на наблюдател. Процесът включва сътрудничество в областта на сигурността, икономиката и културата.

В състава на българската делегация влизат зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, председателят на Държавната комисия по сигурността на  информацията Цвета Маркова и директорът на Държавната агенция „Национална сигурност" Петко Сертов. 

Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев ще вземе участие в сесия „Черно море - общо пространство на развитие и сътрудничество за Средиземноморието и Източна Европа" с лекция за участието на Република България в Черноморското икономическо сътрудничество.

В годините от основаването си през 1986 г. икономическият форум „Кран Монтана" работи за подобряване на сътрудничеството в процесите на глобално развитието, което да гарантира  стабилност и сигурност в света. Свидетелство за значимостта му е участието в ежегодните сесии на представители на най-влиятелните политически и бизнес среди и партньорството със Съвета на Европа, ООН, Европейската комисия и Световната банка.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4772 |19.06.2008 Станишев и Симеон едновременно в Брюксел, но на различни форуми . 9| 6865 |16.06.2008 Пускат пощенска марка от 1938 г. за рождения ден на Симеон . 17| 5364 |13.06.2008 „Айриш Таймс”: Симеон ревностно защитава репутацията на България . 5| 5311 |09.06.2008 Симеон: Силният екип преодолява всякакви предизвикателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads