Реклама / Ads
17| 5513 |27.01.2016 НОВИНИ

П. Симеонов: Два медийни лагера искат избори

.
Първан Симеонов
Политическият момент е тревожен. Събраха се няколко обстоятелства, които се наслагват едно върху друго, включително международни. Към напрежението се присъедини и желанието на дясно-либералните градски кръгове за избори, на което другият лагер, който за краткост наричаме „Кой“, отговаряше с желание за стабилност. Това каза пред БНР политологът Първан Симеонов.
 
Ако забелязвате, от два дни насам и другата част от медиите започна да иска избори. И в момента Борисов е в странната ситуация, в която и единият, и другият медийно-икономически лагера, които доскоро се конкурираха за неговата любов, и двата настояват за избори. Едните му казват: „Ходи на избори, защото повече не може да се трае“, а другите му казват: „Ходи на избори, за да се отървеш от тези досадници“.

В интерес на истината, Борисов, ако сега отиде на избори, като депутатски места може да излезе доста по-добре от тях. Това е политическият момент. В цялото това нещо дойде и въпросният доклад. Честно казано аз очаквах да има по-голям отзвук, заяви Симеонов.
Според експерта, организираните в социалните мрежи протести в четвъртък няма да бъдат толкова бляскави, защото държавата предварително е туширала източниците на социално напрежение. Идеята е да има римейк на февруари 2013 г. Патосът е същият – протест от типа „крайно време е вече“. Логиката обаче говори, че Борисов няма да се реши на избори, защото „не му се занимава с такива сложни политически планове“, а западните партньори искат стабилност в района, коментира още Първан Симеонов.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията е на мнение, че докладът на ЕК е поставил ясна рамка, че правителството и парламентарното мнозинство нямат избор, освен да продължат със съдебната реформа. Проблемът е да не се получи повторение на сценария с конституционните промени, когато зададената посока е една, но резултатът, с който се финишира е коренно различен. Докладът е инструмент между партньори - ЕК и българското правителство – и няма как езикът да е по-остър, но аз чета наистина сериозни критики в него, дори и между редовете. Особено частта, че 2016 г. трябва да бъде годината, в която ще се усетят резултати, аз мисля, че това е най-тактичният начин Комисията да каже, че търпението по отношение на мерките е изчерпано и се очакват практически резултати, реални, коментира Марков.

Според него, искането на оставка от ВСС е било опит за отвличане на вниманието, а самият акт определи като „абсолютно недопустим“ и „напълно ненавременен“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4610 |20.01.2016 Медийни услуги ще се купуват без обществена поръчка . 5| 4891 |13.01.2016 Валери Симеонов: Питаме ДАНС за шпионите от Турция . 1| 4536 |10.01.2016 Първан Симеонов: Не вярвам да има предсрочни избори . 16| 6042 |05.01.2016 Симеонов: Борисов няма как да не избере Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads