Реклама / Ads
2| 11960 |02.08.2016 НОВИНИ

П. Симеонов за Фрог: Възможен е хаос, ако Борисов се кандидатира за президент

.
Първан Симеонов
Трябва да видим дали ген. Румен Радев ще се включи в кампанията за президент. Заради него може да се появи лека интрига по оста БСП-АБВ, както и вътре в самата организацията на социалистите. Без съмнение с ген. Радев кампанията би станала по-интересна. Това каза пред Фрог нюз политологът Първан Симеонов.
 

Изненадващ ход е, ако генералът се включи в надпреварата. Не е ясно, ако това стане, дали ще е кандидат за президент или за вицепрезидент. Възможни са и други опции. Корнелия Нинова се самоизключи днес. Не виждам, обаче Мая Манолова да е изключена като вероятност. Представете си например двойката Мая Манолова и ген. Радев. Интересно ще е. В нея ще има социална и силова страна, нещо, което се търси в момента.

 

Ген. Радев обаче не е много разпознаваем. За втори път той подава оставка, като при първия е бил разубеден. Това са лошите новини. Около него има и хубави новини - той не се съгласил с т. нар. „Еър полисинг”. Много хора обаче не са запознати с това и сигурно ще попитат защо проблемът се „вади” чак сега, когато се издига номинацията му. В крайна сметка, тази номинация има подводни камъни.

 

В същото време ген. Радев, който е деполитизиран, отговаря на описанието за обединител на нацията, което много ще се харчи. Военен, издигнат е от левите среди и отговаря на сантиментите на голяма част от българското общество, които са национално-социални. Има критична спрямо Запада позиция, което също се харчи (но е и приемлив за Запада). Добрите новини около него са очевидни. Много балансиран, добра възможност е за кандидат-президент.

 

Представете си какво може да се случи, ако ген. Борисов се кандидатира. Той е генерал от МВР. Реформаторите говорят за ген. Събев и ген. Димо Гяуров. Последният е генерал от разузнаването. А ген. Радев е от армията. Възможно е на изборите да има генерали от трите места, където изобщо е възможно да се произведат генерали. Много забавна кампания ще се случи. Това е всъщност един любопитен детайл. Той показва, че българското общество търси сигурно, авторитетно, дори силово звучащи опции. По естествен път БСП ще ги потърси в национал-социалното, а реформаторите - в натовското. Те може би ще се опитат да разкажат, че българската сигурност и патриотизъм не бива да са проруски, което е легитимна теза. А ГЕРБ ще го потърсят в Бойко Борисов, където всъщност те търсят всяка легитимация. Става забавно, но има хиляди уговорки. Впрочем, казано шеговито, хубаво е, че българските генерали кандидатстват за властта, а не правят преврат за нея. 

 

Точно ние от „Галъп интернешанъл” и института „Иван Хаджийски“ бяхме хората, които през цялото време казвахме, че Борисов няма план и не е изключено той да е кандидат-президент. Наши колеги напълно отричаха това да се случи.

Въпреки всичко продължавам да смятам, че Борисов като кандидат за президент е по-малко вероятната опция. Помислете колко много са въпросителните, ако Бойко Борисов се кандидатира за президент. Самата конституционна процедура е сложна. Това ще е сериозен смут. Ако тръгне да става президент, какво ще се случи с партията и правителството. Партията е конгломерат от някакви лагери, между които Борисов е балансирал. Често е балансирал собствената си партия с реформатори, с прозападни кръгове. Ставал е опозиция на самия себе си, за да може да управлява. Много е интересно дали ще го може от президентския пост. Ако все пак се кандидатира за президент, от сутрин до вечер ще му повтарят, че той е избягал за втори път. Предният си мандат не го завърши. Отделно от това ще му казват, че не просто е избягал, а се кълнеше, че няма да се кандидатира за президент.

 

И не на шега Борисов мисли за стабилността. Той не е безотговорен човек. Представете си: ако тръгне да става президент, ще настане хаос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7179 |02.08.2016 Само във Фрог: Бизнесът с имигрантите от Видин се мести към София . 1| 9388 |30.07.2016 М. Андреев за Фрог: КОЙ взема още пари от КТБ макар и зад граница . 2| 7433 |29.07.2016 Само във Фрог: Арестуваха столични полицаи за трафик на имигранти . 0| 6074 |27.07.2016 Първо във Фрог: Общинският съветник от Плевен е с обвинение за грабеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads