Реклама / Ads
0| 4016 |14.12.2016 НОВИНИ

Симеонов: В опит да спечелят седмици Реформаторите губят бъдещето си

.
Първан Симеонов
В опита си да спечелят няколко седмици или месеци Реформаторите може да загубят своето политическо бъдеше – така политологът от ”Галъп” Първан Симеонов коментираприемането на третия мандат от представители на блока вчера.
 
"Радан Кънев хуква към предсрочните избори и точно когато трябва да се състезават с него, да се надбягват с него с двойно по-висока скорост, Реформаторите се суетят с някакъв мандат", обобщи ситуацията той.

"ДБГ остана безучастно и до известна степен пусна тези хора да се излагат. Това, което се случва, е отвъд политическата логика. Твърде вероятно е някой да мисли, че по този начин ще спечели известно политическо време, може би ще спечели няколко седмици, за да може после същите тези министри да бъдат оставени като служебни", коментира Симеонов. Според него шансовете да се състави правителство не са големи. По думите му обаче в опита си да спечелят време те рискуват политическото си бъдеще. "От гледна точка на публичния им образ е най-лошото възможно, защото едва ли има по-лошо в политиката от това да те вземат на подбив", смята политологът. Той припомни пред БНР, че вече имаше изказвания от страна на Найден Зеленогорски (ДБГ), че Реформаторите няма да участват с лидерите си в евентуален кабинет.

"По-разсъдливата част от Реформаторския блок свикна с мисълта, че се отива на предсрочни избори", смята той. Симеонов коментира и опитите за създаване на нови десни проекти. По думите му единственият шанс на десните формации да влязат в следващ парламент е, ако се явят на избори обединени.

Според него обявеният от Радан Кънев проект е "леко преносен", тъй като лидерът на ДСБ на няколко пъти замахва, след което се отказва. По думите му Реформаторите трябва да запазят своята инерция и да използват липсата на ясен план у Кънев. Той коментира и политическия проект на Христо Иванов.

Според Първан Симеонов се прави опит за ребрандиране вдясно, но със същите хора и е нещо, което не се случва за първи път.

"Това вече се е случвало, духът вече на няколко пъти се отделяше от тялото... така че не е ясно Радан Кънев какво точно ще направи и дали има шансове, но е ясно, че е много голям шансът и той, и Реформаторският блок вкупом да останат под чертата заради това отцепване." Симеонов посочи, че при социологическите проучвания около президентския вот около 280 хил. души са дали заявка, че биха гласували за Реформаторите на евентуални парламентарни избори. "Ако процесите на ерозия продължават там, има опасност те да се разпилеят и да си отиде и мъничкият бонус от единството. Може да стане така, че и Радан Кънев, и Реформаторите заради всичките тези маневри, доста странни впрочем, да останат вкупом под бариерата", смята той.

"Единственият начин тези хора да имат думата в обществото е да са заедно. Това, че те са мрежа, че те се карат, че те са индивидуалисти, че са творчески фигури – това винаги е било характерно за дясното. Десният човек е такъв. Това е нормално, това не е колективистично пространство. Тук номерът на политическата зрялост е елементарен – тези хора да намерят някакъв път един към друг, за да влязат в следващия парламент", посочи Първан Симеонов. Според него СДС и другите малки десни формации почти нямат шансове извън блока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7661 |09.12.2016 Валери Симеонов: Борисов да се изолира като Ахмед Доган . 10| 16254 |08.12.2016 В. Симеонов: Борисов е голямо гюле, ген. Радев не е ген. Вазов . 1| 4227 |02.12.2016 Валери Симеонов: Борисов си мени мнението постоянно . 2| 4111 |01.12.2016 В. Симеонов: Лошото е, че в ГЕРБ еднолично се определя политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads