Реклама / Ads
37| 6280 |31.12.2015 НОВИНИ

П. Симеонов: Спокойствието през 2015 г. може да се окаже проклятие

.
През 2015-та България беше в окото на бурята. Навсякъде наоколо беше бурно, а в България беше затишие, обобщи отминаващата година политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп“. Според него, събитията в края на годината подсказват, че предстоят тревожни възможни развития.
 

Самата идея, че е възможно трайно да свикнем с мисълта, че в България ще има политическа сила, която е видимо предана на друга държава. Самата тази идея е неприятна, леко стряскаща и е нещо, което не сме виждали до този момент в пълнота. Надявам се това да не се случва, каза пред БНР Симеонов.

 

Фактът, че най-любопитното от 2015-та година се случи в нейния край означава, че през останалата част от годината нещата са били зациклили, коментира Симеонов.

 

По думите му сюжета за стабилността е изместил сюжета за реформите:

Действително, българите като че ли възприемаха случващото се през 2915-та година като малко по-спокойно в сравнение със следващите години. Но тази стабилност както е някакъв късмет за България, така може да се окаже и проклятие, защото тази стабилност ни кара да седим без да мърдаме, без да правим реформи, без да намаляваме излишното харчене, без да намаляваме голямото крадене, без да променяме модела „Кой“. А това означава още една изгубена година.


Позитивният ефект на спокойствието в страната е, че най-лошото ни се разминава, коментира още политологът:

Разминава ни се, защото може би имаме сериозен късмет и може би защото се опитваме да лавираме между различните геополитически интереси, които се кръстосват тук.

 

Първан Симеонов е на мнение, че проблемът в ДПС има своите геополитически предпоставки:

Макар конкретните поводи за случилото се да си мисля, че са съвсем материални, свързани с доста по-прагматични и текущи неща, без съмнение новите геополитечски реалности оказват влияние. И порасналата външнополитическа амбиция на Русия, която има своите интереси на българска територия и новата, от няколко години, външнополитическа доктрина на Турция, която се основова на предпоставките от османското минало. Ако тези две неща си дават среща тук за нас е опасно.


Според Първан Симеонов повечето българи не желаят предсрочни избори през следващата година. По думите му, такива биха били предизвикани при определени обстоятелства от премиера или в резултат на външен натиск, в това число и граждански.

Логиката не говори за предсрочни избори. Но, особено края на 2015-т година ясно показа, че са възможни бурни задкулисни развития, свързани с политически, икономически и всякакви други зависимости, които в един момент могат да доведат до такава ситуация, коментира политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4601 |31.12.2015 Минава се през 10 контролно-пропускателни пункта за площад "Батенберг" . 8| 5259 |30.12.2015 Майки не се разбраха с Калфин - нови протести през 2016 . 0| 4407 |29.12.2015 Около 19 хиляди чужденци са потърсили закрила у нас през 2015 година . 42| 14885 |29.12.2015 Скандал! Шефът на ДАТО управлява най-секретната служба без Указ на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads