Реклама / Ads
7| 5004 |05.01.2012 НОВИНИ

Синдикати и бизнес свалят доверието от Тристанката

.
Работодатели и синдикати потвърдиха, че нямат доверие на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това стана ясно след проведено заседание на социалните партньори без участието на държавата, състояло се днес в централата на Българска стопанска камара.
 

 
Работодателите и синдикатите се разбраха за предложенията си към държавата, по които имат консенсус и решиха да ги внесат не в тристранния съвет, а лично до премиера Бойко Борисов.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев посочи, че сред предложенията е да се криминализира укриването на осигурителни вноски чрез промяна в Наказателния кодекс, като се уеднакви режимът с укриването на дължими данъци.


Това да се отнася и за размера на лихвите за дължимите осигуровки.

Синдикати и работодатели искат и да се въведе принципът, че полагането на труд винаги се съпровожда с плащане на осигуровки - тоест пенсионери, които работят също да плащат осигуровки.


Друго тяхно предложение е да се прецизират условията за ранно пенсиониране, а също правото на преференции.

Синдикати и работодатели настояват за равнопоставеност и премахване на дискриминацията по отношение на осигурителния принос.


В пакета предложения е и искането за въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители при съответна компенсация, а също въвеждането на система за осъвременяване на пенсиите, регулярна и последователна за всички.

Синдикатите и работодателите предлагат и промени в кодекса на труда и промени, касаещи тристранното сътрудничество, съобщи още Данев.

Искането им е да се изгради секретариат в Министерския съвет, а Националният съвет за тристранно сътрудничество да има сайт, също така да се възстанови практиката за пресконференции и публичност на предложенията и решенията.

Освен това работодателите и синдикатите предлагат парламентарните комисии да бъдат задължени да изискват становища от тристранния съвет.

Шефът на КНСБ Пламен Димитров поясни, че това не е изземване на правомощия, а препятстване на възможността през депутатите да бъде заобикалян националният съвет за тристранно сътрудничество.

Дори да се случи депутат да предложи промяна в закон, без да е взето мнението на тристранния съвет, председателят на парламентарната комисия ще бъде длъжен да поиска становище от НСТС.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев съобщи, че работодателите и синдикатите искат равнопоставеност в тристранния диалог включително при определянето на дневния ред на тристранния съвет.

Веднъж месечно в дневния ред да се разглежда точка, която да е по искане на работодатели или синдикати, тоест да не зависи от волята на третата страна - държавата, предлагат работодателските и синдикални организации. Освен това, те настояват всяка от страните в Тристранката да е свободна сама да определя делегацията си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5691 |27.12.2011 Свалят ДДС-то, готвят данъчна полиция . 39| 8718 |20.12.2011 Чернев вещае черна година за бизнеса . 13| 5014 |13.12.2011 Ерозия на доверието е големият проблем на Европа . 13| 5205 |09.12.2011 Първанов мисли за вето, консултира се със синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads