Реклама / Ads
13| 4552 |08.10.2012

Синдикати и работодатели: Правителството играе на парче

.
Правителството не мисли какво трябва да е положението с икономиката и заплатите след 20 години, няма дългосрочно проектиране на бюджетите – има „игра на парче” и опит за намеса в пазара с цел избиране за нов мандат или „по-малко неизбиране”.

Такава позиция изрази по БТВ вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов в коментар на идеята за въвеждане на "регионални" минимални работни заплати, подкрепена от финансовия министър Симеон Дянков.
 

Председателят на БСК Божидар Данев от своя страна се съгласи с мнението за нецеленасочена работа на държавата по отношение на трудовите възнаграждения в дългосрочен план и заяви, че като цяло правителството трябва да се оттегли от тази ниша и да остави пазара сам да определя заплатите.


„Ние по принцип сме против определянето на минимална работна заплата от държавата. Именно тази практика е отговорна за ликвидирането на малкия и средния бизнес, което пък доведе до закриването на 400 000 работни места през последните 3 години”, посочи Данев, обяснявайки, че малките филми с персонал под 10 човека не могат да свързват финансовия си поток с наложената от държавата минимална заплата и затова фалират.

 

Все пак защитникът на позицията на бизнеса изтъкна, че ако трябва да има минимално заплащане, то трябва да се договаря между работодатели и синдикати и да става на базата на три показателя.
 

„Трябва да има минимална секторна работна заплата, която ние я договаряме, не я определя правителството, но и регионална и по размера на предприятието. Тоест има нужда от диференциация по три показателя – секторна, регионална и големина на бизнеса. Така например в цяла Европа има различни правила за малкия и средния бизнес”, коментира Данев и допълни, че в момента има секторно договаряне и минималната заплата в редица отрасли е значително по-голяма от тази в страната. За пример той даде секторите металургия и полезни изкопаеми, в които заетите получавали минимум над 400 лева.
 

Представителят на гледната точка на синдикатите се съгласи с идеята за въвеждане на минимални прагове на възнаграждението по отрасли, но определи предложението за регионалния принцип като „безумно и пълна глупост”.
 

„Човек трябва да получава според резултатите от труда си, а не според това какво плащат конкурентите в региона и какви са заплатите там. Предложението на синдикатите бе минималните осигурителни прагове, които ние с бизнеса договаряме помежду си, да бъдат провъзгласени за минимални заплати в сектори, дейности, професии, а не в територии”, подчерта Манолов по повод „интерпретираното” предложение на Дянков за заплата според пощенския код.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Учителските синдикати: 60 млн. не ни стигат 6| 7233 |01.10.2012 . Президентът, съгласен с "Die Presse": Българите са апатични, а синдикатите-слаби 20| 4757 |19.09.2012 . Корнелия Нинова: Правителството е знаело за атентата на летище Сарафово 15| 6629 |15.09.2012 . ДСБ: Вдигаме ръце от правителството! 140| 6300 |03.09.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО