Реклама / Ads
12| 5028 |28.01.2014 НОВИНИ

Синдикати и работодатели се разминаха по предложението на "Атака"

.
Депутата от „Атака" Магдалена Ташева Източник: Булфото
Синдикатите подкрепиха необходимостта от по-голяма защита на работниците, работодателите обаче припомниха, че и в момента получаването на пълния размер на заплатата е гарантираното, а забавените плащания се обезщетяват с лихва.
 

Партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъдиха предложението на депутата от „Атака" Магдалена Ташева работодателят да е задължен да изплаща цялата заплата на работниците си в срок, а не само 60%.

Аргументът на Ташева е, че в момента останалата част от заплатите на работниците се бавят дълго време, а дори и при проверка на Инспекцията по труда, няма механизъм за принуждаване на работодателя да изплати цялото задължение към работниците си.

Осигуряването на поръчки е задължение на работодателя и липсата им не трябва да е повод за забавяне на заплати, смята депутатът от "Атака" Магдалена Ташева.

"Когато работникът или служителят предостави своята работна сила на работодателя, а той от своя страна не му изплати дължимото трудово възнаграждение, е налице незаконно или необосновано несправедливо разместване на блага, при което принципът на собственост се нарушава. Работодателят е собственик на капитала и средствата за производство, но работникът или служителят е собственик единствено на своята работна сила", обоснова се депутатката.

От КНСБ подкрепиха предложението и дори поискаха промени и в други закони. Чавдар Христов от синдиката изложи позицията, че трябва да се опрости процедурата по събиране на вземанията, освен тогава когато работодателят е неплатежоспособен и трябва да се търси съдебно производство.

Очаквано работодателите бяха против промените и припомниха, че и сега вземанията на работниците са гарантирани.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че наистина съществува проблем, но по думите му в страната има над 350 000 действащи предприятия, като нищожна част от тях - под процент, имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащането на възнаграждения, а умисъл в това има само в отделни случаи.

Той обясни, че причините могат да бъдат неплащане от клиент, включително от държавата, която преди четири години дължеше над 2 млрд. лв. на бизнеса, както и неплащане на клиент от чужбина например поради допуснат от работниците брак.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5240 |20.12.2013 Синдикатите ще спасяват енергетиката . 14| 6230 |18.11.2013 Синдикати и таксиджии атакуват в сряда . 7| 4725 |14.10.2013 Синдикатите скочиха срещу 10% съкращения . 49| 5037 |13.10.2013 Синдикатите са готови за стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads