Реклама / Ads
Frognews
17| 5206 |04.12.2012

Синдикати скочиха срещу условията за извънреден труд в МВР

.
Законът за МВР узаконява ангарията в България и е противоконституционен в частта си, която регламентира плащането на извънредния труд на полицаите. Това пише в отворено писмо до президента, парламента, премиера, омбудсмана и главния прокурор Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Според синдикалистите ЗМВР ограничава по време извънредния труд, който може да бъде компенсиран по някакъв начин – със заплащане или с допълнителен платен годишен отпуск, но по никакъв начин не ограничава извънредния труд, който може да бъде положен от държавните служители в Министерството.

„Държавните служители в МВР могат да бъдат принудени да полагат извънреден труд, за който да не получат нито заплащане, нито каквато и да е друга компенсация. С една дума, Законът за Министерството на вътрешните работи узаконява ангарията в Република България”, пише в писмото.

Проблемът с неплатения извънреден труд на полицаите е въпрос, висящ с години. Той бе в основата на първите спонтанни протести на полицаите под формата на пушене и пиене на вода под прозорците на тогавашния министър Михаил Миков.

Оттам припомнят, че политическото ръководство прекрати диалога и отказа да участва в преговорите за предложения за промени в нормативната уредба. Това стана причина през септември за протест.

От синдиката в МВР за пореден път потвърдиха, че се намират в състояние на протест, но уточниха, че към момента не се предвиждат ефективни протестни действия.

„Ние все още сме в състояние на протест, но с това дадените ни от закона възможности да защитим правата си се изчерпват. В нарушение на българското законодателство министърът на вътрешните работи отказва да участва в преговори с нас. Нещо повече – Федерацията се превърна в неудобен, “агресивен” синдикат и стана обект на репресивни мерки от страна на политическото ръководство на Министерството. Министърът на вътрешните работи не само прекрати без каквито и да е мотиви споразумението между него и СФСМВР, но се стигна и до нарушаване на Колективния трудов договор, по който Федерацията е страна”, възмущават се полицаите.

Затова те се обръщат като последна възможност към посочените институции: „Призоваваме всички, които имат право да сезират Конституционния съд на Република България. Упражнете това си право и поискайте да бъде обявен за противоконституционен ЗМВР в частта му, която регламентира извънредния труд в Министерството. Призоваваме всички, които имат право на законодателна инициатива. Упражнете това си право и променете Закона за Министерството на вътрешните работи в тази му част. Призоваваме всички български граждани. Подкрепете ни. Изразете възмущението си от узаконяването на ангарията в европейска държава през ХХІ век”.

От Синдикалната федерация на служителите ще съдят МВР заради отказа на министъра да започне процедура по сключване на ново споразумение с недоволните полицаи.

Освен заведеното дело от Синдикалната федерация на служителите обявиха, че ще оспорят пред съда редица документи, регламентиращи дейността на служителите в МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Млади дарования изскочиха от бардака на Чолата 12| 9996 |01.12.2012 . ГЕРБ и ДПС-депутати си скочиха заради вота 35| 4960 |15.11.2012 . Синдикатите и МВР пак не се разбраха 3| 4478 |09.10.2012 . Синдикати и работодатели: Правителството играе на парче 13| 4492 |08.10.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ