Реклама / Ads
15| 5186 |06.09.2010 НОВИНИ

Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести

.
Промените в Кодекса за социално осигуряване отново изправи синдикати и управляващи един срещу друг. Синдикалистите днес се заканиха да организират протести пред парламента, ако не бъдат оттеглени гласуваните от Министерски съвет промени в Кодекса за социално осигуряване.
 

По думите на зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров координационният съвет на КНСБ ще вземе решение на 10 септември, кога точно ще бъдат протестите.

„Ние сме категорични, че ако влезе на първо четене в пленарна зала такъв проект, както сега бе внесен от министър Младенов и утвърден от Министерски съвет чрез нашите структури, ще бъдем пред парламента”, посочи Валентин Никифоров.

Той поясни, че това е причината да се обърнат с писмо към министър-председателя с настояване да бъде оттеглен законопроектът.

Синдикатите посочиха, че преди лятната ваканция председателя на НС Цецка Цачева е обещала да се направят икономическите разчети и да се докаже на базата на какви разчети се пресмята евентуалното подобрение на състоянието на НОИ.

Синдикатите са убедени, че с промените няма да се осигури стабилитета на Националния осигурителен институт, а само механично се увеличава възрастта за пенсиониране на хората и се повишава осигурителния стаж – нещо, което в условията на тази безработица прави така, че голяма част от българите да не достигат до пенсия.

Ще организираме всички позволени от закона синдикални действия, заяви Никифоров. И посочи, че КНСБ има информация, че около 162 000 човека са на минимална работна заплата и от тях 37 хиляди са в бюджетната сфера. Той припомни, че в антикризисните мерки има разписан ангажимент между работодатели – синдикати и правителство – минималната работна заплата да бъде повишена, дали 270 или 290 лв. – както се договорим.

Зам.-шефът на КНСБ изтъка още, че повишаването на минималната работна заплата е искане на КНСБ и КТ „Подкрепа” още от времето на първите преговори за антикризисните мерки. „Вчера министър Тотю Младенов каза, че с повишаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лв., ще влязат малко повече от 20 млн. лв. в системата на общественото осигуряване и НОИ. Другото, което е по-важното да се даде нова база за преговори за минималните осигурителни прагове – това, което ще се прави сега през септември за отделните професии. Не приемаме замразяването на доходите и на пенсиите така, както г-н Симеон Дянков се опитва да анонсира”, каза още вицепрезидентът на КНСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4540 |17.08.2010 Сандански отново рекордьор по жега . 4| 5250 |09.08.2010 Арестуваха отново човек от "Килърите" . 29| 6433 |09.08.2010 Ревизоро: Парите от контрабандата отново отиват в хора на правителството . 16| 5811 |23.07.2010 Премиерът клекна пред синдикатите - смекчават пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads