Реклама / Ads
1| 4944 |19.10.2017 НОВИНИ

Синдикатите готвят национален протест заради заплатите

.
Най-големите синдикати у нас организират национален протест на 27 октомври срещу работодателите и отпадането на надбавката за прослужено време към заплатата. Очаква се от КНСБ окончателно да потвърдят протеста. Преди това обаче от синдиката се срещнаха с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание.
 
В сряда Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

Според председателя на АИКБ Васил Велев повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик.

Вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че Европа трябва да се обедини в общ Алианс за увеличение на заплатите и председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск трябва да бъдат моторите на тази инициатива. Те се срещнаха в рамките на Тристранната социална среща (Tripartite social summit) в Брюксел. Събитието събра на едно място лидерите на всички европейски институции, представители на работодателите, министрите на труда от Европа и представители на синдикатите от континента.

Според статистиката българите са с най-ниски заплати на Балканите, като след нас е само Албания. При сравнение на брутния вътрешен продукт на България, изчислен през паритета на покупателната способност на средното ниво на ЕС, ще се види, че София е с 58%, но в другите региони на страната тя се движи от 23 до 28%.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в четвъртък, че Фонд работна заплата през 2018 г. се вдига със 720 млн. лева. От КНСБ настояват за 960 млн. лв. повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3935 |16.10.2017 Синдикатите запазват протестна и стачна готовност . 3| 4753 |11.10.2017 Готвят секира за джигитите: ”Гражданска отговорност” скача с 200% при нарушения на пътя . 1| 3935 |10.10.2017 Синдикатите бойкотират работодателите заради прослуженото време . 10| 9840 |24.09.2017 Шефът на МВР: Мислех, че сме семейство със синдикатите, а те ходят в телевизията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads