Реклама / Ads
38| 5217 |22.07.2013 НОВИНИ

Синдикатите обявиха тристранката за нелигитимна

.
Няма легитимен Национален съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщиха от КТ „Подкрепа” .Не е редно в деня на тристранния съвет синдикатите да бъдат уведомявани за заседанието, коментира и лидерът на КНССБ.
 

В сградата на Министерски съвет ще се проведе среща с Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод актуализация на бюджета. Материалите за срещата в КТ „Подкрепа” са получени час преди събитието.което е недопустимо и противоречи на закона.

В актуализацията на Бюджет 2013 г. трябва да има нови политики. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на влизане на заседанието на тристранния съвет, на което трябва да се разгледат новите параметри на бюджета. Димитров бе категоричен, че не е редно в деня на тристранния съвет синдикатите да бъдат уведомявани за заседанието, но в крайна сметка актуализацията е по-важна. КНСБ настоява за пакет от 200 млн. лева за социалната сфера, които според синдиката могат да се съберат от акцизи и ДДС, ако се подобри събираемостта. Димитров не даде и категорична оценка на идеята да се тегли нов дълг от 1 млрд. лева.

"Цялостната ревизия на бюджета трябва да има своята логика. Техническите причини са известни на всички, трябва да бъдат съобразени и никой не може да ги поставя под съмнение – по-малкият растеж на БВП, по-малкото потребление, водят след себе си до очаквано занижение на предварително планираните приходи и предварителната макрорамка", каза профсъюзният лидер, цитиран от Дарик.

 "Това обаче на нас не ни стига и искаме да видим има ли промяна в политиките, тъй като актуализацията на бюджета в края на краищата предполага, че трябва да чуем какво казва и обществото, и народът не само през юни, но и през февруари", каза още Пламен Димитров. По думите му с протестите в началото на годината хората са казали, че искат социални мерки. КНСБ е предложило пакет от социални мерки за около 200 млн. лв., които синдикалистът иска да чуе дали някой има намерение да ги финансира. От това ще се определи дали КНСБ е съгласна с това, което се предлага, или не. „Това ще определи дали в рамките на този дълг могат да бъдат финансирани смислени мерки или някой ще прави други някакви, неясни за нас все още упражнения. Дали трябва да има дълг и колко да бъде той, зависи от това как се планират приходите, доколко контарбандните канали могат да бъдат овладени", каза Пламен Димитров.

 В акцизите и ДДС от синдиката виждат резерви, които могат да бъдат събрани допълнително, особено върху горивата и алкохола, с които могат да бъдат финансирани разходи, обясни той и допълни,че дали това ще се отрази допълнително на дефицита или не, предвид отделните сметки, предстои да се чуе. По-рано от КТ Подкрепа изпратиха съобщение, според което заседанието на тристранния съвет е нелегитимно заради късното уведомяване на синдикатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5024 |08.07.2013 Г. Близнашки: Не е работа на синдикатите да искат свикването на ВНС . 13| 5451 |19.06.2013 Зинаида Златанова става председател на тристранката . 6| 5666 |05.06.2013 Цветлин Йовчев се срещна със синдикатите в МВР . 14| 4950 |20.05.2013 Тренчев: Опитват да вкарат синдикатите в политически сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads