Реклама / Ads
0| 4193 |27.09.2017 НОВИНИ

Синдикати: Проблемът не е в клас прослужено време, а в липсата на кадри

.
Пламен Димитров Източник: БГНЕС
Проблемът на България не е т.нар ”клас прослужено време”, а липсата на кадри и това вече го знае всеки, дори и първокласниците, каза днес пред журналисти лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 
Темата за добавката за стажа ще бъде обсъдена утре на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Пламен Димитров не е ясно защо темата за класа отново излиза на дневен ред. Очевидно това е нещо, което сплотява част от редиците на бизнес организациите в София, тъй като това не е проблем на хората в предприятията, в това число и на мениджърите и собствениците, с които имам чести контакти, допълни президентът на КНСБ.

Според него най-важна е възможността да почне дебат за бъдещето на работната сила в България, как оттук нататък демографската катастрофа да бъде преодоляна и с какви мерки на правителство, на бизнес и на синдикати обществото да намери нова национална цел. Пламен Димитров изрази убеденост, че не допуска добавката за стаж да отпадне и "тази изтъркана и омръзнала на всички вече тема отново да заеме публичното пространство". По думите му, ако обаче някой се опита да отнеме добавката за стажа, федерациите в синдиката са изразили готовност за сериозен отпор и радикална реакция.

По думите на  Пламен Димитров не бива обаче да се губи време за обсъждането на подобни измислени проблеми, особено след ясните изразените позиции на синдикати и правителство по темата.

 По отношение на другата тема, която предстои да бъде обсъдена на заседанието на НСТС - неизплатените заплати, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов заяви, че със законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в Народното събрание, проблемът няма да бъде ликвидиран или поне няма да бъде така стиснат за гушата така, че да бъде удушен. КНСБ и омбудсманът Мая Манолова внесоха предложения за промени в седем закона, но временната парламентарна комисия е възприела само част от предложенията, отбеляза Чавдар Христов. Според него пложителен ефект ще има от предложението ГИТ да проверява проблеми, свързани с неизплатени заплати.


От предложенията за промени в Търговския закон, най-важното не е прието - да не се се допуска прехвърляне на фирми или дялове от фирми, тогава когато прехвърлителят има задължения към работниците, произтичащи от трудови и осигурителни отношения, допълни Христов.

Не е прието и работниците и служителите да имат право да откриват производство по несъстоятелност срещу работодателя, когато имат неизплатени възнаграждения, както и работниците да станат на първо място в редицата с неудовлетворените кредитори. По последна информация неизплатените заплати за последните няколко години са между 70-80 милиона лева годишно, а за тази година по междинна информация на ГИТ от юни - юли са 40-50 милиона лева, каза Чавдар Христов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5131 |26.09.2017 Кольо Парамов: Държавната ББР трябваше да създаде средна класа у нас, но не се справи . 2| 6584 |19.09.2017 Министър Вълчев: Между 18 и 24% от децата не знаят български език в първи клас . 0| 4625 |07.09.2017 МОН ще дава пари на медиатори за връщане на децата в клас . 0| 4538 |05.09.2017 Оксфорд и Кеймбридж водят класацията за най-добри висши училища в света за 2018 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads