Реклама / Ads
13| 7163 |25.09.2015 НОВИНИ

Синдиците на КТБ разпродават активите на банката под диктовка

.
Развлекателният център в Бургас
В седмичните си доклади синдиците на КТБ заявяват, че събраните пари от отпуснати кредити са „вследствие на предприети активни правни действия”. Истината обаче е друга – в КТБ АД даже и след периода на квесторите все още има добри активи и почти 100 % от постъпващите суми по сметки на кредитополучатели представляват доброволно плащане, вследствие на рефинансиране от други банки или от собствени средства.
 

Явно под „активни правни действия” се има предвид изпращането на няколко писма до длъжници и изкарването на изпълнителни листове, което е една сравнително лесна процедура и не изисква кой знае какви усилия. До момента в банката няма постъпили средства от сметки на ЧСИ, в резултат от публична продан на имущество на длъжници на КТБ АД. Нещо повече. Целта на синдиците е да се продадат определени активи на посочени им лица. Да припомним за опита на синдиците да продадат чрез ЧСИ сградата на „Агрокомплект”, в центъра на София, до паметника на Васил Левски, при цена от 500 евро/кв.м. Синдиците бяха принудени да спрат проданта и да поръчат нова оценка, след публикации в електронните медии.

 

„Вследствие на предприети активни правни действия” на синдиците други два имота, собственост на кредитополучатели на КТБ АД, се продават от ЧСИ, но не по тяхна инициатива, а по искане от други кредитори. Сега тепърва синдиците ще бъдат конституирани и присъединени като втори взискатели. Само на пръв поглед е все едно кой от кредиторите ще инициира продажбата на имот на даден длъжник, но това не е така. Ако синдиците на банката наистина бяха предприели активни действия, щяха да имат повече инструменти за влияние върху процеса на публичната продан – например да я възложат на избран от тях ЧСИ, да поискат спиране на производството, да поискат нова оценка и т.н. Явно продажбата на двата имота е извън зададените на синдиците приоритети.

 

Ето два нови примера за „активните правни действия” на синдиците:

 

На 14.08.15 г. ЧСИ от Стара Загора обявява за публична продан имот на „Хлебопроизводство” ООД в Стара Загора /хлебозавода/. Инициативата е от физически лице, което е кредитор на хлебозавода, като преди това има вписани две ипотеки в полза на КТБ АД за над 10 млн.лева. Обявената първоначална цена е 3,5 млн.лева.

За всички е ясно, че физическото лице няма да получи абсолютно нищо от продажбата на имота и всичко това се прави, за да може някой да купи имота чист от тежести, докато синдиците„действат активно”. Най-лошото е, че и в този случай кредиторите на КТБ ще бъдат ощетени.

 

Какво можеха да направят синдиците, ако действаха добросъвестно с цел да се продават активите на максималната възможна стойност?

 

1.                 Можеха да обявят публична продажба на всички активи на завода – земя, сгради, машини и оборудване, а не да се разпродава на парче. По данни от финансовите отчети на дружеството през 2013 г. същото е реализирало приходи от дейността за над 6 млн.лева.

2.                 Можеше да се появи инвеститор, който да закупи целия актив и да продължи да развива основната дейност и да запази 170 души работна ръка. Но в резултат на активното бездействие на квестори и синдици сме свидетели на поредното ликвидирано предприятие, вследствие на умишления погром върху КТБ АД.

 

Във втория случай ситуацията е идентична. Става дума за обявена публична продан на открития развлекателен център „СТРАНД“ в Бургас. Тук инициатор е Община Бургас заради задължения в размер на около 450 х.лв. Обявената начална цена е за малко над 33 млн.лева.

Тъй като вземането на общината е малко в сравнение с обявената цена, ЧСИ-то въобще не си е направил труда да посочи в обявата реалното състояние на имота.

 

В сайта на публичните продажби имотът е посочен като „парцел” с площ от 29 дка и стойност в размер на 33 млн. лв. Никой няма да продължи да чете обявата, за да разбере, че всъщност става дума за изграден развлекателен комплекс с над 60 000 кв.м. търговски площи.

Единственото описание е: „сградата се състои от частично вкопан партер, първи етаж и мецанин”. Нищо друго!

При такава обява почти никой няма да отиде на място, за да се запознае с истинското състояние на имота.

Ако синдиците наистина действаха активно в полза на кредиторите на банката, можеха да направят повече реклама на имота и да се посочи значително по-висока начална цена от определен от тях ЧСИ. Тук не става дума за обикновен имот, а за единствения в България открит развлекателен център. В случай, че цената се окаже висока, нека пазарът определи действителната стойност на имота, а не ЧСИ, който  има да събира 450 х.лева.

 

В ежеседмичните си доклади синдиците отчаяно се опитват да оставят впечатление за много активна работа в полза на кредиторите на банката. Определени медии също така старателно, с апломб аплодират действията им. Но това е само прах в очите на хората.

Най-фрапиращото е постоянно повтарящия се текст в края на всеки доклад, касаещ дейността на американската фирма, която никой не знае с какво наистина се занимава, какви ангажименти има и за колко пари работи. Само се разбра, че са наели 11 преводачки с къси поли.

 

Ето го и текста в края на всеки доклад на синдиците, от който може да си направите сами извода, какво става в банката и как се работи:


„В ежеседмичния си отчет „*****” информират, че през настоящата седмица съвместно със синдиците на КТБ /н/ са продължили да съставят стратегии за предприемане на конкретни действия за събиране от длъжниците на банката на сумите по изискуеми кредити. От компанията заявяват, че всяка информация от анализирането на вътрешнобанковите и междубанковите транзакции на КТБ (н) своевременно се обсъжда и се търсят възможности за възстановяване на дължимото към банката.”

И това е всяка седмица месеци наред. Не е ясно до кога ще търсят тези възможности, при положение, че сме свидетели на почти ежедневно разграбване на банката.

 

Натрапчив остава въпросът – как банката хем е „пирамида”, хем кредитополучателите й са „кухи” фирми без активи, хем синдиците на банката насочват „активните правни действия” към активите? Към какво всъщност са се насочили синдиците?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5864 |04.09.2015 Синдиците на КТБ разпродават за "без пари" оборудването на ТВ7 . 5| 7402 |21.08.2015 Премиерът: Сменят един от синдиците на КТБ, подпомагаме "Х" банки, за да не паднат . 13| 8358 |07.08.2015 Любимец на прокуратурата измъква милиони от КТБ, синдиците си траят . 1| 4395 |08.06.2015 Синдиците на КТБ на спявка при Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads