Реклама / Ads
61| 5576 |09.02.2011 НОВИНИ

Сини и червени искат оставката на Цветанов

.
Цветан Цветанов
Синята коалиция и БСП настояват министър-председателят Бойко Борисов да отстрани своевременно вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, заради несправяне в борбата срещу престъпността и корупцията.
 

В свое изявление представителите на различните партии в Синята коалиция (СК) са се обединили около становището, че снемат доверието си от вицепремиера и МВР-шефа Цветанов и настояват премиерът да го извади от състава на Министерския съвет. Това заяви съпредседателят на СК Иван Костов.

"Ние искаме правителството да успее в борбата си срещу престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов", се казва в изявлението. Ако тази оставка не бъде подадена "той ще завлече целия кабинет след себе си", добави лидърат на ДСБ.

В документа се изброяват мотивите за това искане на сините. Министърът на вътрешните работи не обезвреди върховете на мафията и превърна противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции. Поради некомпетентност и лошо управление губи битката с организираната престъпност, допусна пробив в националната сигурност чрез огласяване на класифицирана информация, са част от мотивите на сините. Очаквайте подробности.

И БСП поиска министър Цветанов незабавно да подаде оставка или да бъде освободен от постовете вицепремиер и министър на вътрешните работи. Това се казва в декларация на парламентарната група на Коалиция за България, прочетена от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов.

Мотивите, които се посочват в нея, са свързани с „дълбоко порочните и напълно неприемливи практики, разкрити и посочени в анализите на парламентарната подкомисия и на съдебната власт. Изводите им потвърждават убеждението, че СРС-тата са се превърнали в зловещ инструмент, създаващ възможности за злоупотреба с тях, вкл. и за политически цели“.

Парламентарната група на Коалиция за България настоява да бъдат отворени и направени публично достояние стенограмите от заседанията на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и подкомисиите за контрол на ДАНС и на СРС по изслушванията на всички лица, посочени в информациите за контрабанда или имащи отношение към прилагането и използването на СРС-та. Този апел е и към ръководството на Народното събрание.

Второ, заявява своето категорично намерение да информираме Европейския парламент и Европейската комисия, и да поискаме тяхната намеса за прекратяване на злоупотребата със специални разузнавателни средства и нарушаване на правата на българските граждани.

На трето място, социалистите ще внесат законодателни промени, насочени към: възстановяване на независимия орган, контролиращ СРС-та при запазване, вкл. и увеличаване капацитета на парламентарния контрол

В същото време ГЕРБ застана твърдо зад своя министър. Те дават 100 % подкрепа за Цветан Цветанов. Това стана ясно от изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

ГЕРБ не се притеснява от заплахите на Синята коалиция, че ако вътрешният министър Цветан Цветанов остане на поста си, ще завлече целия кабинет, добави Велчев.

На въпрос дали ще говорят със Синята коалиция, той каза, че при желание на сините, от ГЕРБ никога не са отказвали разговор. Смешно е да се мисли, че ние се притесняваме от такава заплаха, заяви Велчев относно заплахите отправени от сините, че заради вътрешния министър Цветан Цветанов ще падне доверието към целия кабинет. Въпрос на виждане е, нормално е всички партии да имат различни концепции и виждания по някои въпроси, коментира шефът на ПГ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5243 |07.02.2011 Агенти на ДАНС фалшифицирали подписката за нова конституция . 40| 4867 |06.02.2011 ДСБ искат отговори от Общината и ГЕРБ за завода за боклук . 20| 4597 |04.02.2011 Сините искат да има Фонд за нароказивисимите . 31| 5763 |03.02.2011 Дават Кушлев на ВАС, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads