Реклама / Ads
22| 5817 |12.04.2012 НОВИНИ

Сини и червени скочиха срещу Дянков, бранят Сребърния фонд

.
Пълно единомислие демонстрираха ден преди Великденската ваканция на НС СДС и БСП по отношение решението на правителството поетапно да харчи средства от Сребърния фонд.
 

 

Днес в ефира на БНТ финансовият министър Симеон Дянков заяви, че кабинетът предвижда държавата да може да инвестира до 30% от средствата във фонда в български държавни ценни книжа, а този дял да расте с по 10% всяка година до достигане на максимума от 70% през 2016 г., каква е нормалната световна практика.

 

Както е известно още вчера от БНБ пуснаха официално становище, в което изразяват несъгласието си с това решение. “Сребърният фонд като част от фискалния резерв не трябва с такава лека ръка да се харчи, както възнамерява правителството”, обявиха от БНБ.

“След като похарчим и Сребърния фонд, практически ще останем без фискални резерви, обяви бившият финансов министър Пламен Орешарски и добави:  Ако трябва да го обясня по-елементарно, това действие е равностойно на семейство, което е похарчило вече последните си спестявания и остава в края на месеца да чака заплата, но си представете какво става, когато тя се забави?”

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че очаква становището на Европейската централна банка по случая, но като цяло идеята не му допада, защото може да доведе сериозни последици. „Дано да има капка разум в правителството и този законопроект да не бъде приет.

 

Сребърният фонд не трябва да бъде влаган ДЦК. Това е все едно държавата да дължи пари сама на себе си. Това означава едни пари, които са събирани за пенсии, да бъдат прахосани и свободният буфер или белите пари за черни дни да намалеят значително, което ще направи България по-рискова в икономическо отношение, ще свали кредитния рейтинг, ще повиши лихвените проценти и т.н.”, обяви Димитров.

Становището на Европейската централна банка, към която има запитване за промяната в начина на разходване на средствата от Сребърния фонд, планирана от финансовото министерство, ще е решаващо за гласуването на промените в парламента. Това стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.
 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5242 |12.04.2012 За одит на "Екоравновесие" настояват червените . 81| 6220 |06.04.2012 Червените разпъват ГЕРБ с вот на недоверие . 59| 5902 |27.03.2012 Сините: Икономиката върви към пропаст . 10| 5767 |23.03.2012 Студенти скочиха срещу контрола в Студентски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads