Реклама / Ads
12| 5038 |01.06.2009 НОВИНИ

Синята коалиция: Президентът да освободи компрометираните от ЦИК

.
Мартин Димитров и Иван Костов
Искаме дебат със Станишев и Доган, каним ги на дебат, а те ни пращат в ЦИК или в Софийски градски съд. Искаме да влезнем нормално в кампания, да говорим за проблемите на страната, а не да се занимаваме с дела.
 
Това заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов на излизане от сградата на президентството. Заедно с лидера на СДС Мартин Димитров връчиха нота на президента Георги Първанов.

„Нашият извод е, че ЦИК не може да проведе честни избори, заради своята политическа пристрастност и склонност да нарушава Конституцията и законите на страната. Г-н Президент, предлагаме Ви, на основание чл. 9 от ЗИНП, по аналогия и във връзка с чл. 23, алинея 1, точка 6 от ЗИНП, да издадете указ, с който да освободите от длъжност тези членове на ЦИК, компрометирали неговата роля на безпристрастен арбитър на предстоящите избори” – се казва в нотата на Синята коалиция.

Според Иван Костов президентът Първанов бил разтревожен, от това което се случва. Той предупреди, че вероятно следващото намерение на противниците на Синята коалиция е да направят фалшив опит за регистрация на Пламен Юруков и да ги пратят отново в съда.

Никой не може да спре тази вълна от обществено недоволство, от желание за промяна. Хората са с нас. Това ни дава спокойствие че не можем да бъдем спрени. Тази нечестна игра доведе до обратен ефект – събуди обществото, хората разбраха с какво си имат работа – имат си работа с хората, които излъгаха ЕС и доведоха до тази тежка корупция в България и цялото общество разбра, че Синята коалиция е единствената истинска опозиция, каза Мартин Димитров след срещата с президента.

По късно президентът изрази мнение, че няма никакви конституционни основания, както и такива от политическа гладна точка - да променя състава на ЦИК. „Това са предложения, направени от синята партия. Единственият механизъм за изтегляне на членове на ЦИК е да бъде направено предложение от самата политическа сила. Не мога да коментирам или да отивам към санкции затова кой как гласува в ЦИК”, коментира Георги Първанов.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5708 |30.05.2009 ВАС реабилитира Синята коалиция . 0| 5984 |29.05.2009 ВАС ще се произнесе утре в 11 ч. за регистрацията на Синята коалиция . 29| 5590 |29.05.2009 РЗС: Президентът и тройната коалиция търсят служебна победа . 10| 5101 |28.05.2009 ЦИК отказа да регистрира Синята коалиция за парламентарните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads