Реклама / Ads
19| 6526 |30.07.2010 НОВИНИ

"Сините", ГЕРБ и Атака пратиха Доган в съда; Борисов във възторг

.
Консултантът на "Цанков камък" Ахмед Доган ще отговаря за получените близо 2 млн. лева за услугите си пред Върховния административен съд, реши днес комисията "Антимафия" в парламента. Бойко Борисов: Чудесно!
 
С три гласа "за" – на Димо Гауров (Синята коалиция), Николай Коцев (ГЕРБ) и Валентин Николов (Атака) – Комисията за борба с корупцията в НС реши да изпрати преписката за консултантските договори на Ахмед Доган за проекта "Цанков камък" във Върховния административен съд (ВАС).

Час след решението на комисията премиерът Бойко Борисов заяви, че се е намесил в качеството си на председател на ПП ГЕРБ, защото е прочел в електронните сайтове изказване на Димо Гяуров, че ГЕРБ и БСП пазят Ахмед Доган. Причина за изказването на Гяуров вчера беше липсата на кворум за заседанието на парламентарната комисия, която разглеждаше случая с хонорара на лидера на ДПС за "Цанков камък".

Борисов заяви, че това е абсолютна лъжа. "Затова се свързах първо с Мартин Димитров, после помолих да го намерят г-н Гяуров, казах му - нашият депутат го връщам, идва, там е в парламента. Днес той е направил изявление, минала е комисията. Аз имам право да се намеся когато касае политиката на партията, не виждам нищо лошо, каза още министър-председателят. За решението на парламентарната комисия днес Борисов беше лаконичен и каза единствено: „чудесно”.

Преди това депутатът Камен Костадинов се опита да убеди депутатите в невинността на своя лидер или поне да отложат заседанието на комисията за след лятото, но не успя. Не 1,5 млн., а близо 2 милиона лева е прибрал лидерът на ДПС Ахмед Доган като консултант. Точната сума е 1 955 830 лв., или 1 млн. евро. Тя е платена по четири договора за изграждането на хидроенергийните проекти “Цанков камък”, “Доспат”, каскадата “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.

Това става ясно от доклада на парламентарната комисия "Антимафия". От няколко дни се разгръща мащабна манипулация, която цели да се радикализира ситуацията около казуса с преписката за конфликт на интереси, свързана с Ахмед Доган, коментира доклада дясната ръка на Сокола – Лютви Местан. Според него и вчерашното, и днешното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси са били в нарушение както на парламентарния правилник, така и на вътрешните правила за работа на комисията. По думите му казусът отдавна е пренесен от полето на юридическите аргументи в полето на "чистата, но мръсна политика".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6347 |30.07.2010 В. Сидеров: БНР е рупор на БСП; премиерът удря рамо на Атака . 13| 6126 |30.07.2010 Д. Гяуров: Заради хонорара на Доган депутати от ДПС се пекат на огън . 9| 5525 |30.07.2010 Трактора зад атаката на Яне срещу ДАНС . 14| 5021 |29.07.2010 Отсъствие на депутати „спаси” Доган от съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads