Реклама / Ads
16| 4965 |07.09.2010 НОВИНИ

Сините: ГЕРБ бяга от реформи

.
С изказването на премиера Борисов в ефира на bTV, че икономиката е заспала по времето на правителството на ОДС, управляващите се включват в поредицата правителства, които отказват да продължат реформите, отричат направените реформи и потвърждават тяхното 10-годишно спиране.
 

Това заяви на пресконференция Радан Кънев от ДСБ по повод изявлението на министър-председателя Бойко Борисов по-рано днес, че част от икономиката заспива вследствие на политиката, която е водена по време на правителството с премиер Иван Костов, съобщава БТА.

Да разбирам ли, че щом е заспала по времето на кабинета "Костов", икономиката е била жива и будна по времето на Жан Виденов, попита тъмносиният депутат.

Ако икономиката беше заспала тогава, не би могло да се обясни как така в абсолютно доларово изражение БВП се повиши двойно по време на управлението на ОДС, контрира Димитър Бъчваров.

Той опроверга и обвиненията на Борисов, че докато съседните страни правели контейнерни терминали, правителството на Иван Костов взело кредит от японска банка за изграждане на пристанище за насипни товари за комбината "Кремиковци", Бъчваров посочи, че за изграждането на контейнерни терминали е необходима много добра пътна инфраструктура, а и през 1997 г., когато не е имало никакви инвестиции и възможности за кредитиране, условията на заема не са изглеждали лоши.

От ДСБ заявиха, че са против увеличаването на ДДС върху туристическите пакети, на акциза върху горивата и удължаването на амортизационните срокове.

Тези намерения в условията на криза ще увеличат "сивия" сектор в туризма и ще влошат условията за инвестиции във високите технологии, в малкия и начинаещ бизнес и ще увеличат инфлацията поради оскъпяване на горивата, смятат от партията.

Според ДСБ увеличаването на постъпленията в бюджета трябва да се търси чрез повишаване събираемостта на дълговете към държавата и развитие на усилията на правителството в това отношение от последните месеци.

ДСБ е против увеличаване на данъците, докато България е в условията на криза. От партията изразиха опасение, че увеличаването на облагането винаги забавя икономиката и тласка предприемачите в "сивия" сектор.

Подобна бе позицията и на СДС. По думите на нейния лидер Мартин Димитров всеки разумен човек в България е наясно, че в последните 20 години най-успешната реформа у нас е въвеждането на валутния борд.

Димитров призова премиера Борисов освен заслугите на СДС и ОДС, да признае и тези на Хан Аспарух, който е създал България, на Хан Крум, който е въвел първите закони и на Цар Борис, който е покръстил българите. По думите му ефективната борба с престъпността е започнала тогава. Техните заслуги също трябвало да бъдат признати и да не бъдат забравяни.

От СДС се обявиха против всички промени, които предлага Министерството на финансите за данъчните закони. Според тях обявяването на съкратен амортизационен план допълнително ще обложи фирмите с данъци. Увеличаването на ДДС ставката в туризма пък не е от полза нито за обществото, нито за икономиката.

Сините не са съгласни и с увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 270 лева, защото с това ще нарасне сивата икономика. От партията ще настояват финансовият министър Симеон Дянков и другите опозиционни партии да подкрепят идеята им за създаване на фискален борд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6268 |31.08.2010 Ив. Костов: Реформите са дърпане на дявола за опашката . 33| 4964 |22.07.2010 ВСС скочи на нож срещу реформи на ГЕРБ . 5| 4751 |21.07.2010 ГЕРБ отговори на сините: Дайте мерки срещу кризата . 8| 5421 |20.07.2010 ЕК ни хвали за реформите, поставя България пред Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads