Реклама / Ads
26| 6665 |09.11.2010 НОВИНИ

Сините: ГЕРБ и ДПС са в комбина за ДФЗ, Найденов отрича

.
Мартин Димитров
Земеделският министър Мирослав Найденов трябва незабавно да подаде оставка. Причината е сключената очевидна сделка между ГЕРБ и ДПС по отношение на Държавен фонд „Земеделие". По- късно днес министърът на земеделието опроверга СДС.
 

Според Мартин Димитров  цялото ръководство на фонд „Земеделие" се управлява от Тройната коалиция. „Хората, които се провалиха във фонд „Земеделие" сега отново поемат управлението на фонда".

Мартин Димитров подчерта, че от ОЛАФ са започнали нови проверки в усвояването на средствата от еврофондовете.

По думите му става въпрос за случай подобен на батко и братко. „Едно от завоеванията на ГЕРБ е достъпът до еврофондовете, но искаме да достигнем и до усвояването им", заяви Димитров.

По думите му след тези проверки може да се стигне до ново замразяване на средствата. Мартин Димитров подчерта, че единственото назначение на ГЕРБ в ДФЗ е била Калина Илиева, която се опитвала да въведе някакви промени и е била отстранена.

„Така един по един се връщат всички представители от ДПС, които управляваха фонда по време на Тройната коалиция. Това със сигурност говори за сключена сделка между управляващите и партията на Ахмед Доган. Тази сделка най-вероятно цели следващите избори, подчерта Димитров.

Светослав Симеонов, Христо Ламбов и съпругата му Галина Ламбова, Анастасия Василева са само част от имената, които по думите на Димитров, са били част от управлението на Тройната коалиция.

„Съжалявам най-много, че премиерът Бойко Борисов не си каза положителното отношение за другаря Живков и за ДФЗ преди изборите. Тогава със сигурност нямаше да им позволим да попаднат в тази трудна ситуация, а именно да управляват България", категоричен бе Димитров.

По думите му ГЕРБ не отговаря на критериите за дясна партия и няма да позволят на правителството да си играе игрички. „На всяка тяхна грешка ние категорично ще бъдем опозиция", подчерта Димитров и допълни, че от СДС ще гласуват против бюджета на НОИ и НЗОК и въздържали се за републиканския бюджет.

„Това е ясен жълт картон за управлението на ГЕРБ. Не знам колко по-ясно да им го кажем", заяви Димитров.

Мартин Димитров заяви, че фактите относно назначенията в ДФ „Земеделие" са публично известни, но до този момент мерки не са взети. „Нали се сещате, че назначенията стават със съгласието на премиера Борисов, което още веднъж подчертава наличието на сделка мужду Герб и ДПС".

Той подчерта, че правителството на ГЕРБ продължава енергийната политика на Тройната коалиция. „Путин идва в страната ни, защото вече има обещания за подписване на конкретни договори. Българското общество обаче изобщо не е наясно какво точно ще бъде постигнато".

Според него крайната цел е България да бъде поставена под тотална енергийна зависимост от Русия. По думите му подчиняването на българската енергетика на руските интереси носи много пари на определени кръгове, които с тези пари влияят на политиката.

„Руските интереси са добре защитени от БСП, „АБВ" на Първанов, а отскоро и от ГЕРБ", подчерта Димитров.

Той допълни, че България няма нужда нито от „Южен поток", нито от АЕЦ „Белене", нито от Бургас-Александруполис, тъй като те струват много пари, а не се знае дали ще получим печалба от тях.

"Нито един от проектите няма икономическа обосновка, че е печеливш. ГЕРБ атакуваше Тройната коалиция, че подписват необезпечени договори, а сега те самите са на път да подпишат огромни ангажименти на сляпо, които ще плащаме десетилетия напред, заяви Димитров.

Той заяви, че Синята коалиция си поставя стратегическа задача занапред, а именно да запази европейската ориентация на България.

Frognews.bg припомня, че от край време в общественото пространство се знае, че член на ДПС от 25- ти софийски избирателен район е временно зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие” Ангел Кинанов негласно уволняваше и назначаваше, прокарваше проекти на Движението за права и свободи, докато шефът на фонда Калина Илиева беше в отпуск заради напредналата й бременност.

Политическата чистка не е приоритет в управлението на ДФ „Земеделие", а неговото стабилно функциониране". Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод обвиненията, отправени от СДС, че Тройната коалиция продължава да управлява фонда.

По думите му липсата на приемственост не се приема добре от Брюксел и една тотална чистка в ръководството на фонда би се отразила негативно на институцията, която има отговорност за управлението на милиарди.

По повод твърдението, че във фонда се възстановяват на работа бивши служители от ДПС, министърът поясни, че цитираната от СДС Елиз Ферихад Рушид, началник на отдел „Обществени поръчки", е била възстановена на работа от съда. Тя е била освободена именно от новото ръководство на ДФ „Земеделие".

Министър Найденов заяви, че всички регионални директори на фонда са сменени при идването на новото ръководство, което действие бе подкрепено точно от Мартин Димитров.

Според министъра неговият заместник Светлана Боянова не е в конфликт на интереси, тъй като нито от гледна точка на закона, нито от гледна точка на работата, не се намира в йерархическа връзка на ръководство и контрол с нейния съпруг Иван Боянов, който е началник на отдел „Правен" във фонда.

Той заема тази позиция от 2008 г., много преди назначението на Светлана Боянова за зам.-министър, а работи като юрист във фонда от 2000 г. Двамата не разглеждат или одобряват проекти по европрограмите, изтъкна Найденов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4759 |01.11.2010 Сините: Не са изключени предсрочни избори . 16| 4944 |07.09.2010 Сините: ГЕРБ бяга от реформи . 5| 4733 |21.07.2010 ГЕРБ отговори на сините: Дайте мерки срещу кризата . 4| 5624 |24.06.2010 Сините: МВР не е свещена крава, намалете парите за подслушване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads