Реклама / Ads
4| 4820 |17.09.2010 НОВИНИ

Сините искат главата на шефа на трансплантациите

.
Депутатите от Синята коалиция поискаха оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева. Те настояха здравният министър Анна-Мария Борисова да предприеме стъпки за отстраняването й.
 

Според сините в Агенцията по трансплантации цари пълен хаос и са допуснати много тежки нарушения. Това е установено в доклад на Инспектората към здравното министерство. Проверката за дейността на изпълнителната агенция е направен през юли месец. Сега сините ще го изпратят на главна прокуратура, за да се занимае държавното обвинение с нарушенията.

Най-фрапиращ е износът на органи от страната, без за това да има разрешение на МЗ. Изнесени са бял и черен дроб, сърце, тънки черва, бъбреци, панкреас и т.н. Органите са получени от „Евротрансплант” – неправителствена организация, в която членуват няколко европейски държави, но не и България. При това органите са доставени без за това да има сключен договор нито с МЗ, нито с лечебните заведения, които са предоставили органите.

Проверката е установила документи с противоречиво съдържание. От българска страна е заявено, че се подават повече органи, отколкото „Евротрансплант” е удостоверила, че е получила. Различават се и болниците, от които българската страна твърди, че е взела органи за изпращане, от тези, от които неправителствената организация посочва, че е получила.

В Агенцията систематично се нарушава Законът за обществените поръчки, посочи Ваньо Шарков. Той даде пример с договор с фирма, която има предмет на дейност „инсталиране, стартиране и предоставяне на лицензни права на системата за документооборот”. Договорът е сключен на 10 ноември 2009 г. Поканата към тази и още две фирми за участие в тази процедура обаче са отправени на същата дата. Документите им за участие в конкурса са получени на 16-ти ноември.

Има тежки нарушения и на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, изтъкнаха сините. Липсват декларациите на служителите на агенцията, не се поддържат регистри с тези декларации, каквото изискване също има в закона.

В агенцията няма нито един служител, приет с конкурс, добави Михаил Михайлов от групата на сините. Това също присъства като заключение в доклада на Инспектората.

Д-р Теодора Джалева бе назначена за директор на Изпълнителната агенция по трансплантации на 31 октомври м.г. Преди това тя е е работила в болницата за наркозависими в гр. Карвуна, в МБАЛ Добрич, МБАЛ „Царица Йоанна“ София и УБ „Лозенец“. Питомец е на Медицинския университет във Варна, по-късно специализира анестезиология и интензивно лечение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5547 |17.09.2010 Лекарите на национална стачка, искат оставки . 1| 5310 |15.09.2010 Искат над 52 млн. лв. за „Южна дъга” . 0| 9422 |15.09.2010 Затворници искат свобода срещу шестици в училище . 18| 5614 |14.09.2010 Уорлик даде рамо на сините за фискалния борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads