Реклама / Ads
1| 5527 |10.05.2010 НОВИНИ

Сините искат нова система за контрол

.
Мартин Димитров
СДС иска нова система за контрол в България, обяви лидерът на сините Мартин Димитров. Предложеният, които партията ще направи включват създаване на специализирана комисия към МС, която да следи одитната дейност на национално ниво.
 

Друго предложение на СДС е в Сметната палата да няма квотни назначения от НС и нейният председател да носи цялата отговорност за действията й.

Според сините системата на превантивния контрол трябва да се изгради до края на годината и е ключов приоритет за страната.

„Ключът от бараката е в превантивния контрол. В противен случай винаги ще се краде от бюджета и от европейските фондове", заяви М.Димитров. По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов се опитва постфактум да лови лошите, но за да има реални резултати трябва да се спре кражбата преди тя да се е случила. Именно това, според СДС е голямата промяна, която трябва да се случи в страната.

Димитров сравни вътрешните одитори със секретарки: "Може ли един човек да контролира този, който го назначава? Не може", каза Димитров за сегашната система, при която вътрешните одитори се назначават от кметовете и министрите.

Трябва да има по-широки правомощия на вътрешните одитори, да могат да докладват в прокуратурата, убедени са сините.Мартин Димитров каза още, че е възможно някои одитори да отговарят за няколко по-малки общини вместо във всяка община да има по един одитор, който почти няма какво да върши, ако работи в малка община.

СДС ще търси подкрепа за идеята си от ГЕРБ, от ДСБ и обществото. Според Димитров е по-рационално да се промени контролната система, която да защитава държавния бюджет и европейските фондове от кражби, вместо да се създават специализирани съдилища за борба с организираната престъпност, тъй като тази процедура е по-сложна и ще има по-големи разногласия между политическите сили.

Днес лидерите на СДС и ДСБ обсъждат общия си кандидат за кмет в Габрово, идеята за специализирания съд и идеята на СДС за нова контролна система. Въпросът за кандидат-президента на сините все още не е на дневен ред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4770 |08.05.2010 Новият закон за горите предвижда независим контрол . 1| 5130 |05.05.2010 М.Димитров: Сините трябва да имат общ кандидат-президент . 21| 5509 |29.04.2010 П. Димитров: ГЕРБ искат избори, за да вдигнат ДДС . 4| 5081 |27.04.2010 Граждани искат оставката на Евдокия Манева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads