Реклама / Ads
4| 5638 |24.06.2010 НОВИНИ

Сините: МВР не е свещена крава, намалете парите за подслушване

.
Мартин Димитров
МВР да съкрати разходите си за “подслушване” с 25 млн. лева, а на здравеопазването да бъдат върнати обратно 54 млн. лева, защото парите за лечение, лекарства и профилактика не могат да бъдат намалявани.
 

Това са част от предложенията на ПГ на Синята коалиция, които депутатите ще внесат днес в НС във връзка с актуализацията на бюджета за 2010 г. между първо и второ четене, обяви Мартин Димитров, предаде БГНЕС.

“Не е редно България да бъде единствената страна в ЕС, която прави актуализация, за да увеличи разходите и дефицита си, втора такава няма и това трябва да бъде променено”, посочи той. Предложенията са фокусирани главно върху мерки за спестяване на разходите в държавата като ефектите трябва да бъдат - дефицит под 3%, измерен по европейска методология и широкобалансиран бюджет за 2011 година.

Необходима е спешна и компетентна административна реформа, след която могат да бъдат спестени около 300 млн. лева до края на годината, свята Димитров. Той даде пример, че само ако се съкрати длъжността на единия от двамата зам.-областни управители от това ще има финансов ефект, равняващ се на произведението, получаващо се от умножаването на 28-те бройки по около 60 хил. лева, каквато е издръжката на всеки от тях.

Разходите за МВР също трябва да се съкратят, за да не остава впечатлението, че в държавата има “свещени крави”. Депутатът от Синята коалиция Асен Агов съобщи, че от разходите за подслушване, които през 2009 година са на стойност около 100 млн. лева, могат спокойно да се намалят с 25 млн. лева без от това да пострада ефективността от използване на СРС-та.

Друга важна мярка, предложена от сините е държавните служители да поемат осигуровките си. Те предлагат също нов подход в пенсионната реформа - доброволно отлагане на пенсионирането и който го прави да получава по-висока пенсия. Като аргумент Димитров изтъкна факта, че човек с висше образование при сегашните идеи на управляващите много трудно ще може да се пенсионира.

По думите на Мартин Димитров предложенията са съгласувани между СДС и ДСБ, но от техните централи смятат, че реформите са неотложни и актуализацията на бюджета се нуждае от постигане на широко политическо и обществено съгласие за излизане от кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4895 |01.06.2010 Сините: Ако не режем разходи, вдигаме данъци . 18| 5894 |30.10.2009 Сините: Искаме си идеите в програмата на ГЕРБ . 9| 5717 |29.04.2009 ГЕРБ и сините: неопитен младоженец и разведена булка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads