Реклама / Ads
2| 4299 |10.11.2020 НОВИНИ

”Системата ни убива”: Институциите работят в пълно единомислие народът да бъде унищожен

.
Майките от ”Системата ни убива”
Ние, майките на деца с увреждания от НГИ ”Системата ни убива” от месеци ви алармираме, че целите на Сачева са унищожаване на реформата в социалната политика, постигната с промени в законодателството, благодарение на натиска от нашите протести. Това посочват майките от ”Системата ни убива” в своя позиция. В нея се казва още:
 

Днес ви информираме, че Сачева изпълни мисията си за съсипване на реформата в социалната система. Подготви и внесе предложения за унищожаването на Закона за лична помощ и отлагането на реформата от Закона за хората с увреждания. С един замах един добър закон се превърна в парцал на законодателството.

 

Предложенията вчера, минаха и се приеха от Министерски съвет. Очакваме тази седмица гласуване на промените в НС. Предупреждаваме, че ако депутатите гласуват ЗА промените предложени от Сачева, ще стане ясно на всички, че институциите в България работят в пълно единомислие народа да бъде унищожен, като се започне от най-уязвимите, че е най-лесно. Предстой да видим, освен депутатите от ГЕРБ, кои други ще гласуват ЗА геноцида към децата и хората с тежки и множество увреждания. Накратко - какво сътвори Сачева?

 

1. Помощните средства няма да се предоставят, така както е по приетия закон, според индивидуалните нужди и потребности (предоставянето им от МЗ се отлага за пореден път, сякаш живота е безкрайно и разтегливо понятие за някои хора)

2. Агенция за контрол и политики за хората с увреждания няма да има в близките години.

 3. Всички деца и хора с увреждания имащи право на асистент по Закона за личната помощ ще бъдат ощетени и лишени от права: - никой няма да получи полагащите му се по Закона за личната помощ часове според нуждите и потребностите; - ще продължи да се отнема добавката за чужда помощ; - тежките случаи ще бъдат ощетени за сметка на по-леките случаи; - лишени от право на асистент, което им се полага по ЗЛП ще бъдат всички хора с трайни увреждания с ТЕЛК над 50% без ЧП.

 

Предложенията на Сачева в примери изглеждат така - На човек с онкозаболяване парализиран и ТЕЛК 100 % се отнема правото му по ЗЛП на асистент, при очевидна нужда от лична грижа. - Всички хора, които имат асистент по ЗЛП, ще останат без грижи в почивните дни и през празниците. Добавката им от 100 лева към пенсията за чужда помощ ще продължи да им се отнема, което означава, че няма да могат я ползват по предназначение и да заплатят с нея на асистент през почивните дни. Т.е. най-тежките случаи на хора, които не могат да мърдат и са напълно парализирани ще имат асистент от понеделник до петък до 17ч..

 

 Събота, неделя и по празниците ще вегитират без вода и храна в леглата си, и без да има кой да им направи тоалета. Пенсията им от 160 лева, може би е дала повод на Сачева да прецени, че те и без това не могат да се хранят всеки ден.

 Странно е обстоятелството, че изведнъж "човек с увреждане" се превръща в някакъв "ползвател". Тази стъпка напред, е целенасочено трансформиране на личната помощ в асистентска подкрепа по ЗСУ. Това е и борбата на финансово заинтересуваните субекти и защитници на ЗСУ, които горещо тачат източването на финансовия ресурс за хората с увреждания, отпуснат през бюджета на републиката.

 

Разликата между асистента по ЗЛП и асистента по ЗСУ е ,че при личната помощ средствата отиват директно към асистента и НПО не могат да усвояват средства. И тук идват въпроси, като: Чий интерес брани Сачева или държавата като цяло? На хората или на тези, които са се приготвили да предоставят услуги срещу пари, решавайки други проблеми , но не и проблемите на хората с увреждания? Припомняме ,че причината да подновим палатковия лагер и протест през месец март, беше имено действията на Сачева, за което поискахме нейната оставка. След като не я подаде и продължи наглото си пренебрежение към всичко което казвахме и което отстоявахме за хората с увреждания, преминахме към безсрочни протести до оставката на кабинета „Борисов Три“.  

 

Само така можеше да запазим постигнатото и законите да влязат в сила. Само така можеше да спрем зловредното и пагубно управление, което упражнява геноцид над отделни групи от хора, сякаш са ненужни и нямат право на достоен живот. Ще отразите ли позицията ни като страна по "План за действие за промени в политиките за ХУ"от 2018г.,иницииран от нас и не изпълнен от правителството, което го подписа ? Ще отразите ли другата гледна точка? Ще премълчите ли истината???

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 4737 |05.11.2020 Иван Костов: Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза . 24| 5558 |02.11.2020 117-ти ден на протести: Майките от ”Системата ни убива” остават непреклонни /видео на живо/ . 5| 4725 |26.10.2020 Майките от ”Системата ни убива” зоват Сачева да излезе и да повтори лъжите си пред тях . 3| 5136 |23.10.2020 Майките от ”Системата ни убива” към Сачева: Стига лъжи и манипулации!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads