Реклама / Ads
6| 4987 |20.05.2011 НОВИНИ

Ситен прах мори градовете

.
Диша ли българинът коктейл от мръсни газове?
 
За щастие не - категорични са екоекспертите. Затова пък прахът мори 30 големи български града. Той прониква в дробовете, попада в кръвта и достига до всяка клетка в организма. През есента на миналата година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради завишените стойности на фините прахови частици в тези 30 града. 24 от тях успяха да направят програми за справяне със замърсяванията в срока за досъдебна фаза на процедурата (който е първоначалният) и резултатът е докладван на Европейската комисия.

В момента отговорът на страната се преценява в Брюксел и не може да се твърди, че ще се стигне до осъждане на страната и плащане на глоби, казаха от Министерството на околната среда и водите. Мерките на общините включват както тривиални дейности като по-често миене на улиците или засаждане на дървета и стигат до дългосрочни концепции как да се намали автомобилното движение или как да се стимулират хората да се откажат от кюмбетата. За това, че мерките не само не са излишни, но и съвсем належащи, свидетелства фактът, че запрашеността в големите градове продължава да се увеличава. Средноденонощната норма за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух е 50 µг/куб. м (микрограма на куб. м) и може да бъде превишавана до 35 дни в 1 година.

Във Видин например нормите са били надвишавани до 200 пъти. Това е най-запрашеният град в страната за 2010 г. според предварителните данни на Изпълнителната агенция по околна среда. Те показват, че средногодишната стойност на фини прахови частици там е рекордна - 76,3 микрограма на куб. м. За сравнение през 2007 г. е била 58,9 (виж долу). Според европейските норми замърсяването, на което може да бъдем изложени, е едва 40 микрограма. Високи са нивата във Враца - 56,3 микрограма, Плевен - 55,3 микрограма, Перник и Пловдив - около 60 микрограма, Димитровград - около 50 микрограма.

Има и хубава вест - софиянци дишат по-чист въздух, отколкото преди 4 г. Това показват данните от петте измервателни станции в столицата. Най-драстична е разликата в гара Яна до “Кремиковци”, където средногодишната стойност на фини прахови частиципрез 2007 г. е била 61,65 микрограма/куб. м, а през м. г. е 36,5. Обяснението е в спирането на комбината, но все още прахът в столицата е повече от допустимото. Има и отличници. В Силистра, Бургас и Несебър средногодишните стойности на прах са под европейските норми. България не е единствената членка на ЕС с наказателна процедура за фините прахови частици в атмосферния въздух. Такива производства са образувани още срещу 20 държави. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5507 |18.04.2011 Външно прахосали 6 млн. лв за самолетни билети . 10| 4849 |12.04.2011 Родители умориха от глад 2-месечния си син . 3| 4735 |14.02.2011 На Трифон Зарезан поморийци тачат виното и предците си . 21| 6077 |04.01.2011 Операция от сливици умори дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads