Реклама / Ads
21| 6618 |03.12.2020 НОВИНИ

Ситуацията в България е перверзна. Очевидно нещо не е наред. Разходва се огромен публичен ресурс без контрол

.
България има сериознии проблеми с върховенството на закона. У нас, например, има редица големи строителни проекти, които се възлагат на една компания, а тя ги дава в ръцете на подизпълнители без обществени поръчки. Очевидно нещо не е наред. Разходва се огромен публичен ресурс без контрол. Това показва, че се нарушават не само европейските, но и демократичните принципи за върховенството на правото в света.
 

Това заяви по време на дискусията за върховенството на закона в ЕС евродепутатът Радан Кънев.

 

Той определи ситуацията у нас като "перверзна".

 

“Според общественото мнение стартирането на тази процедура (дебат за върховенството на закона и механизъм за неговото гарантиране, бел.ред.) в момента показва, че правителството не е ефективно. Това е много силен сигнал, че пари няма да дойдат. Полша и Букурещ изглежда най-добре се ползват от европейски пари”, посочва още Кънев.

 

Кънев взе участие в онлай дискусия за върховенството на закона, в която ще участват представители на Италия, Румъния, България, Испания, представители на Европейската комисия и експерти. Сред присъстващите са румънката Рамона Стругариу, която имаше ясна позиция за случващото се у нас и подкрепи протестите срещу управляващите.

 

Всичко се случва на фона на първия доклад на Европейската комисия, който очерта основните проблеми пред държавите-членки, отнасящи се до върховенството на правото. Особени критики бяха отправени към България, въпреки че управляващите приеха становището като положително. Отбелязаха се обаче притеснителни тенденции като липса на прозрачност в медийната собственост, нужда от сериозни реформи в съдебната система, проблем с контрола на главния прокурор и редица предизвикателства пред установяването на върховенство на закона. Докладът бе последван и от резолюция, гласувана и приета от депутатите в ЕП. Резолюцията бе предложена от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

 

Огромен брой въпроси има от страна на България как да се установи механизъм за върховенството на правото.

 

В дискусията бе подчертан проблемът с превземането на държавата и фактът, че това продължава на всички нива, независимо от смяната на правителствата в държавите-членки.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3589 |03.12.2020 Депутатите гласуват участието на България в покупка на ваксини срещу COVID-19 . 7| 3903 |03.12.2020 България и черните рекорди: Все така - първи в ЕС по смъртност от COVID-19 . 11| 3745 |02.12.2020 България получава 11,5 млрд. евро по оперативните програми на ЕС . 12| 5140 |02.12.2020 Любомир Кючуков опроверга властта: Скопие няма претенции за македонско малцинство в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads