Реклама / Ads
2| 4957 |28.10.2014 НОВИНИ

Сюлейман Гьокче: Принципите на Ататюрк са още валидни

.
Турският посланик в България Сюлейман Гьокче
Не е лесно преминаването на бежанци от Турция към България. Към днешна дата в Турция има около 2 милиона бежанци. Ако преминаването им бе толкова лесно, най-вероятно половината щяха да бъдат в България, заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред БНР.
 
„Въпросът за телената ограда е съвсем друга тема, но нито една ограда не би могла да възпре потока на бежанци и емигранти по света. Имаме ползотворно сътрудничество с българското правителство. Аз поздравявам представителите на българското правителство за постигнатите резултати и за усилията, които влагат. България е много важна страна за Турция.

Тракийската част на Турция не е регион, който може да се каже, че е изпълнен с бежанци и по тези въпроси имаме тясно сътрудничество с българските власти. Тъй като отдаваме значение на стабилността и просперитета на България, ние правим всичко по силите си, за да контролираме тези процеси”, обясни той.

„Принципно сме против телени огради и други заграждения, защото в 21-и век трябва да се изграждат не стени, а сфери на сътрудничество. За да не бъде в тежест на България, Турция не очаква подкрепа от международни институции и организации, а поема напълно и изцяло за своя сметка всички необходими средства. До днес Турция е изхарчила 4,5 млрд. долара за бежанците, които се намират там, а международната помощ, която е получила страната е под 250 млн. долара. От друга страна от ЕС не е постъпвала никаква помощ”, посочи Гьокче.

Той увери, че принципите на Ататюрк, върху които е изградена съвременната турска държава, продължават да са основа за валидни и значими и към днешна дата. „Ататюрк винаги е казвал, че Турция и България трябва да бъдат добри съседи и приятелски държави и това наследство и до ден днешен запазва своята значимост”.

Той не пожела да коментира въпроса за евентуалното участие на ДПС в коалиционно управление, но заяви: „Според мен ДПС не е етническа турска партия. В различни периоди от развитието на тази партия може да видим, че от 35% до 60% тя се съставлява от етнически българи. Като политически наблюдател относно въпроса с коалициите мога да кажа, че ДПС е една българска партия. Ако погледнете изявленията и предизборния манифест на тази партия виждаме, че се следва една линия на евроатлантическа насока и заявяват, че са готови на коалиция въз основа на тези ценности. Ако другите партии нямат желание да сключат коалиция на базата на тези ценности, тогава въпросът трябва да бъде отправен към другите партии”.

За последните три месеца са депортирани около 1000 граждани на западноевропейски и северноамерикански страни, участвали в „Ислямска държава“, съобщи още той.

Във връзка с турските инвестиции в България, посланикът обясни: „Турските инвестиции в България са около 2 млрд. долара. Всъщност условията за инвестиране се определя от законите и стабилността на страната. Няма никакви пречки инвестициите да не бъдат увеличени”.

По отношение на проекта за Южнокавказкия тръбопровод Сюлейман Гьокче каза: „1800 км от тръбопровода преминават през Турция и се очаква до 2018-а година да има подаване на газ до България. Ние работим за енергийната сигурност както на България, така и на целия регион”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5934 |07.03.2014 Сюлейман Гьокче направи парти в чест на дамите . 45| 9955 |03.03.2012 Н. Сюлейманооглу: Нямаше да избягам от България, ако не бяха ми сменили името! . 1| 5241 |07.12.2009 7 млн долара взел кабинетът Живков за Наим Сюлейманооглу . 0| 6104 |18.06.2007 Наим Сюлейманоглу атакува Меджлиса за втори път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads