Реклама / Ads
5| 8053 |27.05.2008 НОВИНИ

Сивата икономика – бич за обществото, борбата с нея – общо дело

.
„Борбата със сивата икономика е споделен интерес между правителството, частния сектор и гражданите”. Това обяви посланикът на Холандия у нас Вилем ван Ее на кръгла маса за сивата икономика, която се провежда в столицата.
 

„Корупцията е тясно свързана със сивата икономика, заедно можем да се борим и с двете", допълни той. Според него цялото общество страда заради проблемните сектори, като това ще засегне и Европа. „Ние всички сме отговорни, дори ако действаме напълно законосъобразно. Частният сектор носи отговорност, дори ако спазва правилата", каза още Вилем ван Ее.

van_ee.jpg
 снимки Вяра Йовева

Холандският дипломат подчерта, че най-важното е България да постигне успех в борбата със сивата икономика. И в този смисъл затварянето на безмитните магазини не е достатъчно в тази насока. „Важно е да се провери какво става с магазините на ГКПП-тата Калотина и Капитан Андреево", посочи Ван Ее. Той отбеляза, че от 90-та година до днес държавата е напълно различна, но има неща, с които всички заедно трябва да се справим.

„Партиите насила вкарват в сивата икономика фирмите, като им осигуряват спечелване на конкурси срещу благодарност за партийните каси", заяви пък кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че през последните две десетилетия се правят корупционни схеми пред очите на всички управления, но се представят като законни и няма последствия. „Някои от тези схеми са като учебник как се прави сива икономика, например сделките на дружеството „Софийски имоти" или сделките със замени на гори", категоричен бе градоначалникът. Все пак той похвали правителството за данъчните реформи, но не пропусна да отбележи, че заради увеличения акциз българинът пие пет пъти по-малко отколкото при управлението на НДСВ.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров каза, че законодателството е с пропуски и затова има съмнителни замени с общинска и държавна собственост. "А като цяло държавата се държи като доставчик на привилегии, вместо на закони, равни за всички", подчерта одитор №1.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4782 |27.05.2008 Първанов танцува с абитуриентки; Ку-ку бенд го весели . 9| 5120 |27.05.2008 Далаверите в "Софийски имоти" били изпипани перфектно . 27| 5003 |27.05.2008 Ив. Костов: Да започне операция "Чисти ръце"! . 6| 4859 |26.05.2008 Франко Фратини: Няма да има предпазна клауза срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads