Реклама / Ads
5| 6065 |25.10.2012 НОВИНИ

Скандал за 2,6 млн. лв. се разяри в столична община

.
Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова откри в общината грешка за 2,6 млн. лв., свързана със сделката между столична община и транспортната компания "Карат С". Фандъкова е смъмрила зам.-кметовете, че са се предоверили на доклада от Центъра за градска мобилност. Заради това тя върна за ново обсъждане сделката.
 

На 11-ти октомври столичният общински съвет гласува да развали консецията с фирмата, която обслужва 16 линии от градския транспорт. Това трябваше да бъде съпроводено с изплащане на 10 млн. лв. задължения на общината към транспортната фирма плюс 3.2 млн. лв. лихви, натрупани от 2008 г насам.

Проверка на кмета Йорданка Фандъкова обаче установила, че дължимите лихви са само 631 хил. лв. или с 2.6 млн. лв. по-малко. Затова на днешното заседание на СОС градоначалникът бе внесъл допълнителна точка за отмяна на сделката и преразглеждане на условията по нея.

Показала съм, че мога да искам и да приемам оставки до този момент, каза Фандъкова пред журналисти. По думите й - в случая е важно да се постави въпросът за персонална и конкретна вина. Назначила съм проверка, която вече е в ход. Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане. Чувствам се подведена, както аз лично, така и Общинският съвет, вероятно и зам.-кметовете, каза Фандъкова.

Тук става въпрос за изключително груба грешка, гаф и при всички случаи отговорността трябва да бъде понесена, но след като установим историята на целия случай, обясни Фандъкова. Тя е разпоредила цялостна проверка по изчисляването на задълженията към "Карат С".

Опозицията в общинския съвет поиска оставките на двама от зам.-кметовете - Дончо Барбалов, отговарящ за финансите и Любомир Христов, които отговарят за транспорта. Те признаха, че са били подведени от изчисленията на общинското дружество Център за градска мобилност, но отказват да си подадат оставките преди да приключи проверката.

Съгласна съм да предоставим данните на прокуратурата, обяви кметът Фандъкова. Опозицията обвини групата на ГЕРБ в столичния общински съвет, че в целия случай има зла умисъл и политическа поръчка да се дадат пари на фирмата "Карат С", чийто собственик Миролюб Столарски е сочен за спонсор на ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7626 |24.10.2012 Манипулации и заплахи в парламента за скандалните СРС-та . 4| 4914 |13.10.2012 Столична маршрутката изгоря в движение . 71| 9152 |08.10.2012 Турският посланик разпали скандал между Анкара и София . 10| 6684 |29.09.2012 Цв. Цветанов: МВР няма нищо общо със скандала около Мишо Шамара!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads