Реклама / Ads
6| 6051 |29.01.2015 НОВИНИ

Скандал беляза избора на председател на ВКС

.
Лозан Панов и Павлина Панова
С подозрения и провокации започна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се очаква да бъде избран председател на Върховния касационен съд. Това е втори опит на ВСС за избор на ръководител на ВКС. За поста се борят зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов.
 

  Поради многото критики срещу системата за гласуване, която използва ВСС, членът на съвета Юлия Ковачева предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. В това обаче колегата й Ясен Тодоров видя провокация: "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове в тази зала, които работят против интересите на ВСС и интересите на България като цяло. Всички в тази зала сме наясно,че системата работи безотказно, няма възможност да се проследи кой как е гласувал", каза Тодоров. Той влезе във ВСС от парламентарната квота като номинация на "Атака".

В крайна сметка с 16 гласа "против", 5 "за" и 2 "въздържал се" ВСС отхвърли предложението изборът да стане с хартиени бюлетини.

Кандидатурата на Лозан Панов беше представена от Димитър Узунов (член на съвета от парламентарната квота, номинация на РЗС). Той го определи като "визионер, новатор, реформатор и лидер" и "един европейски магистрат". След като завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" Лозан Панов работи в НОИ и Дирекция "Застрахователен надзор" към финансовото министерство. Той е назначен за съдия в Софийския районен съд през 1999 г., а пет години по-късно е повишен в Софийския градски съд. Три години по-късно е избран за ръководител на Административен съд - София град, който пост заема до 2012 г., когато става редови съдия във Върховния административен съд.

Кандидатурата на съдия Панов е подкрепена от неправителствената организация "Юристи срещу корупцията", чийто учредител е бившият ректор на правния факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Александър Воденичаров.

Павлина Панова беше представена от Камен Иванов. Тя започва кариерата си като прокурор през 1992 г. в Софийска районна прокуратура, но през 1994 г. става съдия в Софийския районен съд, а четири години по-късно е повишена в Софийски градски съд. През 2001 г. е назначена в Апелативен съд-София, а през 2007 г. във Върховния касационен съд. През 2013 г. тя е избрана за зам.-председател на съда и ръководител на Наказателната колегия на съда. От началото на 2009 г. е "резервен съдия" в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Кандидатурата на съдия Панова беше подкрепена от преподавателя по наказателно право проф. Маргарита Чинова, Съюза на съдиите в България и 70 съдии от Върховния касационен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд и Софийкия районен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7349 |29.01.2015 С. Ташев, кандидат за шеф на ДАБЧ за Фрог: Корупцията и скандалите ще спрат! . 2| 4350 |28.01.2015 Правосъдният министър иска да се гласува с бюлетени при избора за шеф на ВСК . 6| 4692 |22.01.2015 Скандал: Военна прокуратура захапва сделка с немци за парашути . 8| 6143 |17.01.2015 Фръц! Албена Вулева - "Най-скандален сексимвол на годината"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads