Реклама / Ads
23| 74561 |01.09.2012 НОВИНИ

Скандал: бТВ и Нова ТВ в ръкопашен за "Господари на ефира"

.
Първият частен национален канал Би Ти Ви и неговият собственик bTV Media Group – Central European Media Enterprises (CME) обявиха с официално съобщение днес, 1 септември, че са придобили ексклузивни права за период от 3 години върху италианския формат Striscia la Notizia за територията на няколко държави, между които е и България.
 

 

Това е името на оригиналния формат, по който е създадено предаването "Господари на ефира", за чийто десети сезон вече тече реклама в ефира на Нова ТВ от 10 септември като продукция на "Глобъл Вижън" на Магърдич Халваджиян.

 

Припомняме, че в началото на април продуцентите на "Глобал вижън" и водещите на "Господари на ефира" обвиниха Би Ти Ви в постоянно вмешателство в работата им и неизпълняване на предварителни договорки.

От Би Ти Ви обявяват, че оригиналната версия на хитовото развлекателно шоу у нас ще носи името "Господарите" и ще се излъчва в каналите на bTV Media Group.

"Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на "десети сезон" на шоуто "Господари на ефира" - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia.

 

Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ", е коментарът на Анна Горанова, директор "Правен отдел", bTV Media Group.

От съобщението на сайта на медията става ясно, че още снощи телевизията е предприела действие, с което да да защити правата си върху формата Striscia la Notizia, като е излъчила в ефира на bTV Comedy епизод от предаването "Господарите". Това било единствено с цел да бъдат защитени  правата на bTV Media Group, "вследствие на което епизодът е без претенции за покриване на художествени стандарти", се казва още в текста.

"Обръщаме внимание на Нова телевизия, че би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост", са думите на Апостол Пенчев, директор "Телевизионни програми", цитирани от bTV Media Group.

Форматът Striscia la Notizia е основан през 1988 г. от Антонио Ричи, който е и режисьор и продуцент на италианското шоу.

През юни, когато бе обявено завръщането на предаването в Нова ТВ, стана ясно, че ще има нови рубрики и "още много изненади, които зрителите ще видят скоро – вече в ефира на Нова ТВ. През новия сезон предаването няма да продължи сътрудничеството си с италианското Striscia La Notizia", пишеше в съвместното прессъобщение.

"През деветгодишната си история "Господари на ефира" претърпя много промени и следвайки логичния си път на развитие и се отдалечи значително от италианската версия, създавайки свой уникален облик", бе допълнението на авторите на предаването.

 

Джуди Халваджиян и Нова ТВ: "Обвиненията на BTV Mеdia Group са напълно неоснователни"

Часове след анонса от страна на bTV на новото шоу в ефира на медията - "Господарите", Нова ТВ излязоха с официално изявление във връзка с обвинението, че "с "Господари на ефира" нарушават права върху чужда интелектуална собственост".

 

Публикуваме пълния текст на официалното становище на Нова Броудкастинг Груп относно твърденията на BTV Media Group за предаването "Господари на ефира", разпространено чрез прессъобщение до медиите:


На 17-ти юни, когато Нова ТВ обяви завръщането на "Господари на ефира" по Нова, продуцентите и медията поясниха, че през новия сезон предаването няма да бъде по лиценз на италианското Striscia La Notizia.

Марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който Нова ТВ придобива правата върху бранда.

През всичките 10 години предаването създава и развива своя облик - освен собствено заглавие, напълно различно от това на италианското шоу, то предлага на зрителите различни рубрики и собствени характеристики и елементи, които оформиха уникалния му облик, значително различен от италианското Striscia La Notizia.

Екипът от сценаристи, режисьори и водещи, които превърнаха "Господари на ефира" в институция, ще предложат много нови неща през предстоящия десети сезон, които още веднъж ще докажат, че предаването има своя уникален и неподражаем стил.

В тази връзка, Нова ТВ и продуцентът на "Господари на ефира" – Джуди Халваджиян, смятат обвиненията на BTV Mеdia Group за напълно неоснователни и провокирани единствено от притесненията им, че любимото на всички зрители предаване се завръща в ефира на Нова ТВ от 10 септември.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8205 |31.08.2012 Милена Дамянова: Учителите ще получават 730 лв средно . 13| 6631 |30.08.2012 25 г никой не може да надскочи Стефка Костадинова . 19| 5630 |24.08.2012 2/3 от столичани не одобряват новата наредба за паркиране . 85| 7565 |24.08.2012 Цветанка Ризова аут от Нова телевизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads