Реклама / Ads
30| 11012 |07.07.2013 НОВИНИ

Скандал с докторска титла за краля на Газпром А. Милер

.
Алексей Милер
Неочакван скандал предшества идването на шефа на гиганта Газпром Алексей Милер в България. От Университета по архитектура, строителство и геодезия обявиха, че скъпия гост ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза”.
 
Щели да присъстват министри, депутати и руски дипломати. Удостояването на г-н Милер с почетната титла е скандално и в крещящо нарушение на академичната процедура, алармираха хабилитирани лица от ВИАС пред Фрог нюз. Те обясниха, че ректорът проф. Красимир Петров е действал по политически подбуди, игнорирайки напълно университетския правилник.  В т. 17 от този правилник е записано, че „Академичният съвет присъжда почетното звание „доктор хонорис кауза”. Това става за научен принос и големи заслуги в дадена област, близка до тази на съответния ВУЗ. Такава процедура във ВИАС обаче се е провела по доста съмнителен начин. Предложението е дошло от Геодезическия факултет (лектора е от този факултет). Номинацията обаче не е направена по съответния ред с гласуване, а са събирани подписите на съответните лица в движение. След това вместо да се проведе Академичен съвет, който да предложи процедура за удостояването на Милер за почетен доктор, направо е оповестено, че в понеделник, 8 юли, в 14,30 ч. той ще бъде удостоен със званието. Обикновено процесът на удостояване продължава поне месец и половина, а във ВИАС са я съкратили до няколко дни.  Освен това никъде не са обявени мотивите, т.е. заслугите на Алексей Милер към ВИАС, та да му се връчи титлата. Това по същество е грубо нарушение на академичния правилник и на процедурата по удостояване на заслужили личности с високото отличие, коментират запознати. Те припомнят, че от цяла Европа Газпром продава най-скъпия газ именно на България и е най-малкото странно удостояването на Милер с титлата.

 

Шефът на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София в понеделник за среща с премиера Пламен Орешарски. Основната тема на разговора ще бъде газопровода „Южен поток”.

По план строителството на газопровода трябваше да започне в средата на лятото на българска територия. Това все няма как да стане, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително. Българският енергиен холдинг притежава половината проектна компания за изграждане на „Южен поток” у нас.

Очаква се цената на тръбата да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години. Не е ясно тази договорка на предишното правителство дали ще остане в сила. След построяването на тръбата ще бъде спрян газопроводът, по който България получава природен газ в момента и който минава през Румъния.

Само преди дни любимите състезателни коне, притежание на Милер, участваха в надбягвания за Купата на президента на Русия. Основен конкурент на Милеровите коне бяха тези на президента на Чечня Рамзан Кадиров.

 

Алексей Милер е роден през 1961 г. в Ленинград. Завършил е икономика.

Бил е заместник министър на енергетиката на Русия. Председател на Газпром.

Награждаван е с медали на Армения, Унгария, Южна Осетия, Виетнам, Казахстан и др.

 

Преди две години и сегашният президент на Русия Владимир Путин бе забъркан в скандал с почетното докторско звание. Той бе предложен от ректора на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” за титлата „доктор хонорис кауза”. Избухна обаче грандиозен скандал, тъй като не е прието политици да бъдат удостоявани със званието, освен това никой не можа да отговори на въпроса, какви са заслугите на Путин за университета в старата ни столица.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 9908 |29.06.2013 Скандал между Кулезич и ген. Атанасов за картончета от ДС . 98| 6128 |24.06.2013 Президентът: Сидеров да отговаря за етиката е не по-малък скандал от този с Пеевски . 150| 12252 |20.06.2013 Четете за скандала ТУК: Ето ги репликите, които си размениха на КСНС . 147| 15081 |08.06.2013 Скандал между Сидеров и бременната Лора Крумова в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads