Реклама / Ads
27| 5188 |15.05.2015 НОВИНИ

Скандал: ДПС напусна залата заради Баташкото клане

.
Валери Симеонов чете декларацията от трибуната на парламента
Напрежение в парламента предизвика повдигането на темата за Баташкото клане. Докато съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов четеше от парламентарната трибуна декларация за трагичните събития от 1876 година, която да бъде приета от депутатите, народните представители на ДПС демонстративно излязоха от залата.
 
Въпреки това Симеонов изчете докрай документа. Той поясни, че българските жертви във въстанието са около 40 000 като вече се правят постъпки за тяхното канонизиране. Като най-ярък пример от Патриотичния фронт определят Баташкото клане, в което около 5 000 души са избити.
„Това е извършено от турския башибозук и части на редовната турска армия, командвана от Ахмед Ага. По време на Руско-турската война отново зверства и престъпления се извършват над населението, които са описани и документирани. В периода 1903 – 1922 година по отношение на мирното българското население в Македония, Одринска и Беломорска Тракия, също е провеждана политика на изтребление, предизвикала масови преселения на близо милион българи към освободена майка България”, уточняват от Патриотичния фронт.

„Кланетата на българи са поредната трагична страница от системното унищожаването на българския народ. Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година е удавено в кръв от османските власти като мирното българско население е подложено на зверски кланета, извършени от редовната турска войска и башибозук. Над 100 000 българи са били избити, а други близо милион са били принудени да изоставят домовете си. Тези деяния са документирани с автентични материали и безброй свидетелства на потърпевшите българи”, е записано в декларацията.

По думите на Валери Симеонов отговорността ни пред паметта на предците ни, ни задължава да припомним на България и света за всички тези злодеяния. Симеонов припомни, че през 2008 година общинският съвет в Бургас е приел решение, осъждащо масовото изтребление на българския народ и определи 17 май за дата на преклонение. Примерът е бил последван и от редица общински съвети, като от Карлово са призовали парламента да признае геноцида срещу българите. Симеонов разясни, че на 30 април парламентарната група е внесла осъждане на престъпленията срещу българския народ.

Преди дни по подобен начин депутатите от ДПС напуснаха залата на Народното събрание, когато беше предложена деклрация за признаване на арменския геноцид.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5012 |05.04.2015 Томов напусна управата на ЦСКА . 1| 4319 |02.04.2015 Разкол в групата за реформи в съдебната власт, прокурорите я напуснаха . 13| 6472 |04.03.2015 Напусна ни още една легенда на военното разузнаване-ген. Чавдар Калайджиев . 43| 11216 |04.03.2015 Фрог научи: Вучков напуснал заради Писанчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads