Реклама / Ads
2| 4852 |21.06.2018 НОВИНИ

Скандал! ГЕРБ опитва да скрие делата във ВАС

.
Сблъсък между депутати и съдии се разигра в парламентарната правна комисия при разглеждането на поправки в Административно-процесуалния кодекс (АПК), предложени от ГЕРБ.
 

С промените се засекретяват дела, гледани на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС), с аргумента, че така правосъдието ще стане по-бързо. Съдиите обаче се противопоставиха и обясниха, че процедурата ще стане още по-тежка. Депутатите представиха компромисен вариант, според който съдът ще решава с определение дали заседанието да бъде открито или закрито, когато делото се гледа от тричленен състав. То няма да подлежи на обжалване. Ако страна по делото поиска заседанието да е открито, съдът ще се съобразява с това. Делото няма да може да е закрито и ако се гледа само на една инстанция или от петчленен съвет на ВАС. 

 

Председателят на ВАС Георги Чолаков коментира, че Пленумът на съда поддържа сегашния ред. Заместничката му Теодора Николова изтъкна, че касационното производство в Европа е публично, а закриване на дела се допуска по изключение при нарушаване на обществения ред или на правата на гражданите. Николова посочи, че и без това натовареният ВАС щял да се затрудни допълнително, тъй като предварително ще разглежда съответното дело, за да реши да бъде открито или не.

 

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се държа рязко със съдиите и заяви, че не вярва на становището на Пленума им. "67 съдии са го подписали", подчерта Чолаков. Според Кирилов, ако се приеме компромисният вариант, общото правило ще бъде заседанието да бъде открито, тъй като всеки щял да иска да е така, пише Сега.

 

"Bъoбщe нe вяpвaм нa cтaнoвищeтo, зaявeнo oт плeнyмa нa BAC. He мe пpeкъcвaйтe, зaщoтo щe ви изгoня oт зaceдaниeтo! He ви нaпaдaм, нe ви oбвинявaм в лицeмepиe, нo aкo зaпoчнeтe дa paбoтитe пo дpyгия peд, тo мoжe би щe ви ce пpoмeни. Дaйтe тoгaвa гapaнция, чe плътни 10 минyти щe ни cлyшaтe cтpaнитe! Дa взeмeм дa въвeдeм aнглocaкcoнcкoтo пpaвo c жypитo, къдeтo вceки aктьop щe e нaй-дoбpият плeдиpaщ aдвoкaт! Но ще слушате и общественика Иван Петров, който пише по пет жалби дневно!", заяви Данаил Кирилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6934 |21.06.2018 Радан Кънев пред Фрог: ГЕРБ, ОП, ДПС и БСП са с общи интереси в мегакорупционните сделки . 0| 4674 |20.06.2018 ГЕРБ се освободи от поредния шеф на НЗОК - проф. Плочев . 6| 6046 |18.06.2018 Ново училище във Варна се руши, построено под егидата на ГЕРБ!? . 3| 5149 |13.06.2018 Арестуваха общинска съветничка на ГЕРБ в Ловеч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads