Реклама / Ads
94| 13400 |23.06.2012 НОВИНИ

Скандал! Кошлуков изгони "адвокат" на помиярите от студиото

.
Грандиозен скандал се разрази в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7. Поводът бе бездомните кучета и техните жертви. Истинската причина за цирка обаче бе Аксиния Боснева, представителка на екоорганизацията АФА. Тя се държеше неадекватно и прекъсваше грубо Лорита Радева от Столичния общинския съвет.
 
Сякаш обсебена от някаква сила Боснева повтаряше мантрата „кучетата са добрички” и цитираше доклади на СЗО и данни за кучешкия прираст в София. Тя така и не прие, че хора биват хапани и умират, защото има проблем с агресивните песове по илиците.

Въпреки че на няколко пъти се опита да въдвори ред и да даде думата и на обратната страна, шефката на комисията по екология в СОС Радева, водещият Кошлуков така и не успя да се справи с нахалния гост и накрая си изпусна нервите, като накара режисьорите на предаването да спрат микрофона на Аксиния Боснева. Тя пък се изрепчи, че ще си тръгне. Кошлуков обаче не се трогна и настойчиво я помоли да си ходи. Боснева се фръцна и си тръгна, продължавайки да защитава кучетата някъде между камерите.

Изпъдената Аксиния Боснева

 

 

Скандалът избухна след като природозащитничката отказа да изслуша тезата на Радева за надзорничеството върху безстопанствени кучета. По думите на Аксиния Боснева този тип надзор (т.е. след кастрация в приют връщане на същото място, откъдето е взето кучето, и поемането на ангажимент от гражданин да се грижи за ветеринарно-санитарната му профилактика) се упражнява именно от хора като нея и това е правилният модел, препоръчван и от Световната здравна организация.

От другата страна обаче Радева и Кошлуков контрираха с примери за хора, които взимат под крилото си над 100 кучета, за да ги върнат само на улицата и да преустановят тази грижа за тях. Всъщност просто прибирали едни пари, но не решавали проблема. Въпреки конкретиката обаче, природозащитничката продължи да атакува, че тя е права и дори заплаши Радева с прокурор. 

Всъщност Столична община и кмета Йорданка Фандъкова до дни ще предложат законодателни промени, които би трябвало да прекъснат тази порочна практика с връщането на помиярите на улицата само срещу документи, а не като осиновени животни за гледане в домашни условия.

Друга от мерките, които Общината ще предложи, е отпадането на третия член в комисиите, които решават дали едно хванато куче е агресивно и трябва ли да се евтаназира. Според настоящите наредби в това жури влизат управителят на дадения приют, ветеринарният лекар и представител на НПО с насоченост към правата на кучетата.

Лорита Радева даде за пример трагедията в Малинова долина, когато нахапан от кучета професор почина. По думите ѝ от общо 23 помияра, за които от Агенцията по храните има предписание за евтаназия, в крайна сметка умъртвени са само 4, а останалите са върнати на свобода в квартала.

Всеки опит да се евтаназира куче, за което няма подписа на природозащитника, води до силно обществено недоволство и едва ли не обвинения във фашизъм, оправда се Радева на въпроса защо решенията за смърт просто не се вземат с особено мнение, т.е. при 2 на 1 гласа в комисията.

За грозния скандал в студиото на TV7, представителката на Общината заяви, че проблемът с безпризорните кучета трябва да се решава не заради определени интереси, а в името на хората.

Предполагам, че в конкретния случай е свързан с определени плащания, обясни Радева и допълни, че голяма част от тези организации получават сериозни субсидии за дейността си, като загатна, че зависи само от съвестта им доколко ще изпълняват задълженията си. Между тях обаче имало и много чисти хора, които наистина искали проблемът да се реши бързо о качествено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 13317 |07.06.2012 Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса . 14| 13637 |07.05.2012 Скандал! Стоичков: Боби Михайлов хвърли ръкавиците на мача с Швеция за третото място! . 35| 13186 |21.04.2012 Скандал! НСО следяла хора на НАТО, Първанов дал бронирана кола на Манол Велев . 23| 10054 |29.10.2011 Асен Григоров: Другарката Башлиева изгони БНТ от президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads