Реклама / Ads
2| 10871 |27.04.2015 НОВИНИ

СКАНДАЛ! Националното следствие разпитва за делото „Гранити”, принудиха прокурора да се оттегли

.
Убитият Стоян Стоянов
Нов скандал гръмна в съдебната система. Следователи от Националната следствена служба, противно на всички правила, са поискали информация по скандалното дело „Гранити”, свързано с убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Това е принудило прокурорът Ангел Георгиев днес да си направи самоотвод, научи Фрог нюз от разследващи.
 

Да, така е. Не знам защо решиха да ме разпитат. Колегите така са преценили. Започнаха да ми задават въпроси конкретно по „Гранити”. Всичко подробно съм написал в самоотвода си. След като ми задават въпроси по висящо дело, от този момент нататък не мога да бъда безпристрастен, обективен и непредубеден. При тези обстоятелства, моите действия вече не ме провят такъв. Нямам идея дали в случая се касае за натиск върху самото дело или става дума за нещо друго, призна през Фрог Георгиев. Екипът ни научи от свои източници, че следователите са привикали прокурора уж да го питат за съвсем друг случай. Изведнъж, обаче го изненадали и започнали да му задават въпроси конкретно за "Гранити". Преди да каже каквото и да е, държавният обвинител предупредил, че ако си отвори устата това ще значи, че вече няма да може да продължи делото. Този факт изобщо не трогнало следователите.

 

Според запознати с хода на делото,  въпросният прокурор  бил много съвестен и  активен в събирането на доказателства срещу уличените. В средата на миналата година процесът завърши изненадващо на първа инстанция в Бургаския окръжен съд. Държавното обвинение поиска най-тежки наказания за петимата подсъдими. Съдът с председател Захарин Захариев, обаче произнесе три оправдателни присъди за двамата подбудители: Станислав Михайлов и Галин Костов, както и за обвинения в помагачество Нено Стоянов.

 

За виновни бяха признати Стоян Колев, също обвинен в подбудителство и Стоян Петров – обвинен за убийството на бизнесмена. Те получиха по 18-годишни присъди при първоначален строг режим. "Това е правен абсурд. Има осъдени за убийство, а излиза, че няма поръчители и мотив", коментираха юристи, ангажирани с делото. Делото „Гранити” е на път да се превърне в латино сага. То беше върнато от апелативния съд на първа инстанция, която на свой ред трябва да стартира наново процеса пред май т. г.

 

Бургаският бизнесмен Стоян Стоянов изчезна през март 2008 г., а тялото му бе открито през октомври 2009 г. близо до Бургас. Хората, изправени на подсъдимата скамейка никак не са случайни. Според обвинението поръчители на убийството са бившият съдебен изпълнител Галин Костов и бившият директор на Агенцията за държавни вземания Светослав Михайлов. Нено Стоянов и Стоян Колев от Варна са посредници, които предали поръчката на директния извършител. Разследването стига и до Манол Хаджиев, който вече не е между живите, но се счита за физическия убиец на Стоянов.Той е бил убит няколко месеца след престъплението. Петият обвиняем е Стоян Стоянов Петров.

 

Има предположения, че се дават луди пари, за да може подсъдимите да бъдат оневинени. Не се изключва вероятността случващото се в Националната следствена служба да е част от сценария това да се случи.

 

Какво каза майката на убития бизнесмен четете утре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 20404 |20.04.2015 СКАНДАЛ!!! Деца на магистрати преписват на конкурс за прокурор . 32| 10516 |07.04.2015 СКАНДАЛ! Отменят присъдата на прокурорски син за двойно убийство на пътя . 55| 13052 |27.03.2015 СКАНДАЛ! Прокуратурата покри 45 оперативни дела на ГДБОП срещу магистрати . 20| 13108 |23.03.2015 СКАНДАЛ! Служител на ЧСИ напада бременна, отказва й достъп до документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads