Реклама / Ads
26| 5436 |25.09.2012 НОВИНИ

Скандал с номинацията на Pussy Riot за наградата „Сахаров”

.
Трите девойки от Pussy Riot
Ако Pussy Riot получат наградата „Сахаров” това ще е тотално неуважение и намеса в работата на съда. Това заяви Константин Долгов от руското министерство на външните работи. Той коментира като неудачна номинацията на руските пънкарки, които нямали нищо общо със свободата на мисълта.
 
В случая става дума за нарушаване на закони и правила, които са подсъдни, а не за борба на идеи, категоричен е Долгов.

Против награждаването на девойките, прочули се с пънк молебена е и отговорника в Европарламента за връзките с Русия Кнут Флекенщейн. Според него предложението пънкарките да бъдат наградени е обида към досегашните ноистели на приза, между които са такива хора като Нелсън Мандела, движението за граждански права „Майките Пласа де Майо”, НКО „Мемориал” и др., които наистина са се борили за свободата на мисълта и са защитавали правата на своите съотечественици.

Финанлният списък с кандидатите на различни фракции в Европарламента ще е готов окончателно до 25 септември вечерта. Сред номинираните тази година са още опозиционният беларуски лидер Алес Беляцки, правозащитници от Руанда и Иран и др. Там са и надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Алехина от Pussy Riot.

Инициатор за тяхното включване е Вернер Шулц от групата на „Зелените – Европейски свободен алианс”. Той събрал необходимите 40 подписа от свои колеги.

Премията на имет на Андрей Сахаров е учредена от Европарламента през 1988 г. Тя се връчва за постижения в защита на на човешките права и основните свободи, развитие на демокрацията и отстояване върховенството на закона.

Три момичета от пънк групата Pussy Riot през август бяха осъдени на две години затвор за хулиганство и религиозна ненавист. Така бе определена акцията им в в храма „Христос Спасител” под надслов: „Богородице, изгони Путин”.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6724 |20.09.2012 Скандално! Осветяват болните от СПИН заради наредба . 25| 8191 |13.09.2012 Скандал: Българите в Чикаго на път да се простят с църквата "Св. Иван Рилски" . 23| 74530 |01.09.2012 Скандал: бТВ и Нова ТВ в ръкопашен за "Господари на ефира" . 37| 5713 |28.08.2012 Мая ужили Кутев, но и "другарите, поддържащи скандала"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads