Реклама / Ads
44| 5904 |09.03.2011 НОВИНИ

Скандал в парламента; Атака с „газиран” национализъм

.
Волен Сидеров
Законопроектът на „Атака” за осъждане на османското владичество като геноцид над българите предизвика скандал в парламента.
 

С шокиращи цифри лидерът на партията Волен Сидеров опита да докаже, че днес българите щяха да бъдат 50-60 милиона, ако не са били избити в този период. 2600 населени места от българските земи изчезват през 15 век, селското население намалява, 680 000 българи са убити и изчезнали още при първата вълна на турското нашествие. 43,5 % от цялото население е избито по думите на Сидеров. Националистът обвини и Външно министерство, че работи за чужди интереси, „за поробителите”.

Твърдението на историка проф. Андрей Пантев, депутат от “Коалиция за България”, че не може да се говори за геноцид, разгневи още повече Волен Сидеров и заместника му Павел Шопов. Те обвиниха професора, че оправдава избиването на българите, а БСП –че никога не ги е интересувал националния интерес.

Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан пледира за недопускане на проекта и настоя точката да бъде снета. Той поиска Министерски съвет да представи позиция или най-малко на външния министър да направи това – дали въобще е допустимо да се разглежда подобна точка в парламента. Местан цитира резолюция на ЕС, че никоя партия не разполага с монопол върху тълкуването на историята. “Тълкуването на исторически факти не следва да бъде налагано. Един парламент не може да законодателства по отношение на миналото. Този проект налага определен тип мислене, затова ЕП казва, че историческите оценки не могат да се трансформират в правни актове”, обоснова се Местан.

Волен Сидеров веднага скочи срещу предложението да се пита Николай Младенов и настоя да не се кани чиновник от Външно министерство.” Някакъв директор на дирекциите не можа да ни обяснява какво да гласуваме”, отсече той. Шефът на „Атака” обвини ДПС, че искат да оправдаят геноцида над българите. “Кое е недопустимо, да бъдат избивани православни християни?”, попита Сидеров депутата от движението Йордан Цонев и го посъветва отиде да помисли в тоалетната или на друго затворено място.

Речта на професор Пантев обаче преля чашата на търпението на „Атака”.След като нарече национализма им “газиран”, Пантев оспори квалификацията “геноцид” по време на османското робство. “През 1943 г. в Полша остава едно-единствено оживяло семейство, това е геноцид”, каза депутатът. “Не е извършен геноцид върху население, което има читалище и Желязна църква. Робство е имало, но то е нещо различно”, изложи теорията си Пантев.

Това буквално вбеси Сидеров, който започна да вика към историка и да жестикулира, заради което бе удостоен с репликата: “Няма да отговарям на стадионни закачки от пазара”. “Никой не отрича безкрайните страдания на българите, мъченичеството, саможертвата. Но това ли е работата на българския парламент?”, попита Пантев “Българските офицери са имали турски ордени и обратно. Геноцид означава тотално физическо унищожение по расов, етнически религиозен принцип. Тотално унищожение”, повтори историкът.

“Как така парламентаристите Стефан Стамболов и Захари Стоянов, Петко Каравелов и Александър Малинов не са се сетили да изпълнят този български дълг. Как висшите опълченци и четници не са подали прошение или молба или проектодекларация, за да се премахне това срамно петно. Явно, че са били много по-мъдри”, върна се назад Пантев. “Изведнъж се пръква еди кой си, който се представя за защитник на българското минало”, добави той. Професорът припомни максима от Студената война – „Някои дрънкат оръжие, други дрънкат пари, ние дрънкаме.”

Последвалото слово на Сидеров нажежи до червено пленарната зала. “Какво каза Пантев в оплетеното си като калчище слово? Той каза, че съжалява, че българският народ не е избит до последно. Така каза великият професор Пантев”, определи шефът на “Атака”.” Нека да знаят студентите, че такива професори са виновни да не се учи истинска българска история и да учат глупости!. Такива са виновни – Пантевци!”, отсече Сидеров. “Съжалявам те, съжалявам те, Пантев”, завърши речта си националистът.

Речта на Пантев разтрепери и зам.-шефа на парламента Павел Шопов. “Тук е имало мерзки изказвания, но това, което каза този човек, което чух тук, е умопомрачително”, извика разтреперан Шопов. “Тук един представител на Комунистическата партия показа, че за тази партия никога не е имало нищо българско.Не ги интересува българския национален интерес, българската памет, готови са да направят всичко. Понеже за заедно с ДПС, всичко това за тях е осребряване, на пари на власт”, продължи Шопов.

“Бедни ми, велики професоре Пантев, и заради вас настояваме тази точка да бъде снета от дневния ред”, намеси се отново Местан. “Когато един парламент си присвоява функциите на Академия на науките, която е на 50 метра оттук и на Университета, който е на 150 метра, този парламент все едно изяжда себе си”, добави той. Местан нарече реакцията на атакистите “обсебено от митологеми съзнание”. “Нека да имаме мяра и в своите политически жестове”, призова той.

Сидеров обаче опонира, че не е вярно, че парламенти в Европа не са оценявали исторически събития. “Това е практика на световните парламенти”, контрира той. И даде пример с признаването на немския геноцид от френския, германския парламент, от две трети от европейските парламенти и Долната камара на Американския парламент. “По отношение на определен геноцид могат да се произнасят световните, значи може и българският да се произнесе”, заключи атакистът.
“През 21-ви век, когато сме съюзници с Турция в рамките на НАТО и тя е важен партньор, не трябва да поставяме акцента върху емоцията. Не бива да бъдем роби на миналото”, заяви Моника Панайотова от ГЕРБ.

В крайна сметка предложението на “Атака” бе отхвърлено. Само 39 гласуваха “за”, 26 бяха “против”, а 50 се въздържаха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 107| 7181 |03.03.2011 Атака: Националистите да управляват! . 71| 8063 |02.03.2011 Зам.-кмет и Първанов саботират митинг на "Атака" . 43| 5170 |01.03.2011 Атака внесе сигнал срещу Димитров за конфликт на интереси . 5| 5385 |24.02.2011 "Атака" даде рамо на Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads