Реклама / Ads
9| 4638 |16.12.2008 НОВИНИ

Скандал при гласуването на Бюджет 2009

.
Депутатите от НДСВ демонстративно напуснаха залата на Народното събрание след като колегите им отхвърлиха предложението на Антония Първанова и група народни представители за създаването на фонд „Асистирана репродукция“ в бюджет 2009.
 

Фондът целеше да се финансират процедурите по „ин витро“ оплождане със средства от държавния бюджет. 94 народни представители гласуваха "за", 4 - бяха против, а 96 се въздържаха да употребят правото си на глас.
Изненадващо е, че в последния момент една супер прозрачна система за разпределение на средствата за ин-витро манипулации не намери подкрепа. Това каза д-р Антония Първанова. Тя допълни, че след като не се приема прозрачното, интересът е към непрозрачното.

„Странно е поведението на колегите, защото законопроектът за създаване на Фонд за процедури ин-витро е разработен от неправителствените организации на специалистите, от организациите на пациентите от правния отдел на Министерство на здравеопазването”, каза депутатът и уточни, че разработването на този правен документ участва и омбудсмана, консултиран е и с правния отдел на Министерски съвет.

„В момента през касата се плаща по 1500 лв. за 1000 души, които имат нужда от манипулации. Това нарушава равния достъп и солидарността, което е недопустимо в здравното осигуряване”, коментира Антония Първанова.

Първанова каза, че е изумена, защото всичко, което е заложено в предложението за създаване на Фонд ин-витро е съгласувано с директивите на Европейката комисия.

“Ако се твърди, че директивите на ЕК не са достатъчно прозрачни, то ние сме най-прозрачната и некорумпираната държава в Европа, което не е факт. Факт е, че България беше обявена на последния форум по здравеопазване, организиран от ЕК, за най-корумпираната държава в здравеопазването”, допълни Първанова.

„Протестирам срещу това което се случва в Народното събрание и цели да се блокира приемането на бюджета за 2009 г.“ заяви председателя на политическата група на Коалиция за България Ангел Найденов, предаде БГНЕС.
Според него, ставаме свидетели на безотговорно поведение от страна на депутати, които присъстват, но не са се регистрирали за кворума. 

„32 програми се реализират в министерството на здравеопазването и от Коалиция за България нямат усещането, че средствата се разходват непрозрачно, както заяви малко преди това Антония Първанова“, допълни Найденов.

Като реакция на случващото се Йордан Бакалов от ОДС каза, че „когато твърдяхме, че тройната коалиция е коалиция на интереса излязохме прави“. Бюджет 2009 продължава да се разглежда в пленарна зала, но няма да бъде гласуван заради липса на кворум.

"Напускането на парламентарната група на НДСВ на пленарната зала е своеобразен вот на недоверие между коалиционните партньори. Това не се е случвало никога" каза Евгени Чачев от ДСБ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4571 |16.12.2008 21 млрд. лв. са одобрените приходи за Бюджет 2009 . 20| 5689 |08.12.2008 Е. Масларова: България единствена има бюджетен излишък . 6| 5455 |06.12.2008 Скандал спря работата на конгреса на БЗНС . 8| 4643 |05.12.2008 Тройната коалиция умува върху корекции на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads