Реклама / Ads
17| 11266 |07.07.2019 НОВИНИ

Скандалът с Белград се разраства: Думите на Борисов са неверни! Не касаят сръбското сирене, а териториалната цялост на Сърбия!

.
”... Както имаме разбиране по въпроса за българската национална идентичност, езика или Гоце Делчев, така очакваме и разбиране за значението на косовския въпрос за сръбския народ. Това изявление на българския премиер не се отнася за квотите за риболов или качеството на сръбското сирене в преговорите с Европейския съюз, а се отнася за териториалната цялост на Сърбия””
 

Това каза сръбският външен министър Ивица Дачич в изявление, изпратено на Танюг.

Министърът изтъкна, че подобни изказвания трябва да бъдат прецизни, защото не е вярно, че целият Европейски съюз има единна и обща позиция за независимостта на Косово.

 

"Напротив, позицията е неутралност по отношение на статута и затова в документите на ЕС Косово се означава със звездичка и бележка под линия. И всички функционери на ЕС са длъжни да спазват това, независимо дали тези държави са признали Косово или не. Независимо дали става въпрос за Борел или Борисов, или който и да е друг. Или става въпрос за грешна интерпретация, било на неговото, било на моето изявление. Затова целта на поканата на представителя на посолството на България за разговор в министерството на външните работи е да се отстранят всякакви недоразумения и в приятелски дух да продължим нашето сътрудничество, с благодарност към България за подкрепата й за европейската интеграция на Сърбия", изтъкна Дачич.

 

По-рано в София бе съобщено, че посланикът на Сърбия ще бъде извикан на среща в българското външно министерство в понеделник заради коментарите на Ивица Дачич по адрес на Бойко Борисов, посочва Танюг.


Припомчяме, че сръбският външен министър Ивица Дачич заяви снощи, че по негово искане представител на българското посолство в Белград е извикан на разговор във външното министерство по повод изявление на българския премиер Бойко Борисов, че по отношение на Косово новият върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел не може да се ръководи от позицията на Испания за Косово, а трябва да зачита позицията на ЕС.

 

По време на пресконференция в Познан Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Той отговори: "Когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

 

Това изказване предизвика остра реакция на Ивица Дачич, който заяви, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.


Как външният министър на България Екатерина Захариева коментира темата четете тук.Пред медиите на конгреса на ГЕРБ тя каза, че не би било лошо Дачич да се извини.





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3951 |15.04.2019 Сигнал за бомба в центъра на Белград вдигна на крак полицията . 2| 4584 |04.04.2019 Ангелкова: Скандалът е заради силните чувства на г-н Симеонов към мен . 4| 6342 |27.03.2019 Първан Симеонов: Скандалът с апартаментите ще има продължение . 31| 16166 |27.03.2019 Скандалът с Цецо свързан с повдигане на обвинение на български политик в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads