Реклама / Ads
34| 7772 |20.08.2012 НОВИНИ

Скандалът с Ботев и Левски пак се завихри в тв ефир

.
Ботев и Левски
Ексминистърът на образованието Мукадес Налбант обясни, че първо трябвало да се започне с поздрав за Рамазан към мюмюлманите, а после каза, че скандалът ставал криминален. Никой няма право да пипа стиховете на Ботев и Вазов, категорична беше настоящият зам.-министър М. Дамянова.
 

Дотук стигнахме заради едно изследване за съдържанието на учебниците, поръчано по европейски проекти, но този проект е осъществен през лятото на 2011 г., каза по НТВ Ана Страшимирова, шеф на КЗД по повод скандала с Ботев и Левски и тяхното присъствие в учебниците. Година по-късно избухна скандалът. Проектът бил голям, но отдавна приключил, а изследването струвало 17 799 лв., а за разработване на учебни модули - 20 363 лв. Тогавашният шеф на КЗД К. Еюб участвал в изследването. Участие по НТВ обаче той отказал, защото празнувал Рамазан.

Никой нямал спомен кой е качил изследването на сайта на Комисията, което било озадачаващо. Преди да бъде качено, не било проведено и обсъждане със заинтересовани лица, обясни още Страшимирова. Публикуването му е направено при положение, че е изчезнало решението за това.

Ексминистърът на образованието Мукадес Налбант се включи по телефона в ефир и обясни, че първо трябвало да се отправи поздравление към мюсюлманите по повод Рамазан-а, което и направи, а впоследствие обясни, че скандалът ставал криминален, защото всъщност ставало дума за подмяна на текстове в нейния доклад.

Този доклад ние не сме го виждали, репликира настоящият зам.-министър на образованието М. Дамянова. Тя подчерта, че от началото на мандата на правителството на ГЕРБ учебниците се четат и се променят текстове в тях, но литературата трябва да се чете в съответния исторически контекст и никой няма право да пипа стиховете на Ботев и Вазов. Всеки един министър носи отговорност за запазване на националното самосъзнание, категорична беше тя.

----------------

Б. ред. Скандалът с присъствието на стиховете на Хр. Ботев в учебниците по литература има и добра страна - накара ни отново да обърнем поглед към поезията на гениалния творец и да си припомним най-ярките му стихотворения, които преди десетки години са се изучавали наизуст още в средния курс на образованието. Ето още едно от "спорните" стихотворения, което някои "критици" на поета са определяли като неуместно:

Христо Ботев
В МЕХАНАТА

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

Да забравя край свой роден,
бащина си мила стряха
и тез, що в мен дух свободен,
дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, -
тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин, -

грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро тоя не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия!
На душа ми да олекне,
чувства трезви да убия,
ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, ддраго,
а вий... вий сте идиоти!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 140| 10984 |17.08.2012 Кемал Еюп: Аз съм един от тримата идиоти, свързани с доклада за Левски и Ботев . 71| 6163 |17.08.2012 Душманите на Левски с хонорар от над 50 бона . 31| 8145 |17.08.2012 50 хил. струва поръчката „Да изчистим учебниците от Ботев” . 12| 6634 |15.08.2012 Петър Мутафчиев: КЗД нямат ли си друга работа, че се занимават с Ботев и Левски?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads