Реклама / Ads
10| 7173 |30.11.2012 НОВИНИ

Скандалът с Фонд Научни изследвания стигна до ЕК

.
Учени поискаха днес и оставката на министър Игнатов
Вече и Европейската комисия е информирана за скандала около конкурса за разпределяне на средствата на Фонд "Научни изследванията". Учени днес поискаха оставките на просветния министър, защото покровителствал фонда, и на шефа на фонда заради корупция. От своя страна министър Игнатов и хората от фонда обвиниха проф. Мирослава Кортенска в корупция и подстрекаване на учените.
 

Скандалът за 14-те милиона лева за научни проекти вече е описан в най-авторитетното научно списание в света "Нейчър". В основата му стои културологът проф. Кортенска, която като член на управата на фонда пише няколко писма до министър Игнатов, че парите се разпределят неправомерно на учени, близки до шефа на фонда проф. Гюров, съобщава БНТ. Отговор от министъра няма, а Кортенска е отстранена.

Учени от различни институции събраха 1200 подписа в защита на проф. Кортенска, а днес поискаха и оставката на министъра. Общото събрание на БАН също се присъедини към критиките и поиска анулиране на резултатите от конкурса и осветляване на начина, по който са класирани проектите.

Кортенска бе освободена от поста си член на Изпълнителния съвет на фонда и обвинена за финансови злоупотреби. По-рано днес, в коментар по темата, министър Игнатов заяви, че протестиращите учени „Ако знаеха и малко от това, което аз знам, щяха да се почувстват неудобно".

Научната общност в същото време скочи срещу това, че с 14.8 млн. лв. ще бъдат финансирани 95 от общо 1024 кандидатствали проекта. Оценяването е направено от 409 рецензенти, но министърът на образованието има последната дума при определянето на победителите.

Опасенията са, че голяма част от парите ще отидат във фирми и фондации, някои, от които свързани с кръга около министъра и шефа на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров.

По думите на Кортенска министър Игнатов хвърля кал върху българските учени. „В България министър Игнатов си позволява да нарича научната общност оперета и някои учени от университета - търтеи", изтъкна Кортенска. Тя упрекна министър Игнатов, че по скандала с Фонд „Научни изследвания" той стои като стена и казва, че проблеми няма.

Принципалът на Фонда министър Игнатов отговори, че няма основания за анулиране на конкурса. Че са направени шест проверки на фонда и сега също тече одит на всеки един проект. Че учените от БАН са подведени от Кортенска.

"Идват избори, започна една клюкарска кампания от страна на госпожа Кортенска. Но не е коректно при липсата на факти да се казва, че се източват пари, че има корупция, че има кръгове от фирми, съжалявам, че българските учени се подвеждат от писанията на един-единствен човек", каза министър Игнатов.

От БАН заявиха, че не са подведени, от фонда - че няма да спрат започналите плащания по проекти, а учените с подписката обявиха, че предстои протест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5201 |27.11.2012 Във Фонд "Научни изследвания" било чисто . 16| 5307 |24.11.2012 Мирослава Тодорова: Скандалът Марковска" не е минал напразно . 94| 11645 |16.11.2012 Скандалът "Марковска"– гаф, прецедент или повод за извинение? . 108| 7170 |10.11.2012 Иван Костов: Скандалът с Марковска е финална атака срещу ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads